Ugotowana kasza gryczana, doprawiona słodką papryką w proszku, suszonym oregano i chili, smażona z czosnkiem, zielonymi szparagami, pomidorkami i jajkiem. Smak całości uzupełnia tarty parmezan i opcjonalnie odrobina paprykowego sosu sriracha.
Do szybkiego i łatwego przygotowania, szczególnie, gdy mamy kaszę pozostałą z obiadu. Kaszę można ugotować wcześniej i trzymać przez kilka dni w lodówce.
---------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJE- 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej (1 woreczek)
- 100 g zielonych szparagów
- garść pomidorków cherry
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 25 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 jajka
- sól, pieprz, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, szczypta chili
- listki szczawiu/ rukola / roszponka
WYKONANIE
- Szparagi opłukujemy, odłamujemy twarde końce (same pękną w odpowiednim miejscu), łodyżki kroimy na małe kawałki, główki pozostawiamy w całości
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, a pomidorki cherry na połówki.
- Na patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 2 minuty, często mieszając.
- Dodajemy łodyżki szparagów, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Smażymy 1 minutę.
- Dodajemy kaszę gryczaną i pomidorki cherry. Mieszamy i na wierzch wbijamy 2 jajka. Doprawiamy je szczyptą soli i pieprzu.
- Całość przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty lub dłużej, aż jajka się zetną.
- Posypujemy tartym parmezanem i opcjonalnie także listkami szczawiu, rukolą lub roszponką. Można skropić sosem sriracha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz