Cieniutkie plastry ziemniaków zapiekane w kremowej śmietance z czosnkiem i listkiem laurowym. Wyśmienite, delikatne, kremowe. Z chrupiącą posypką z tartego parmezanu.
Świetne do odgrzewania w kolejnych dniach.
________________________________
SKŁADNIKI / 6 porcji- 1 kg ziemniaków (niemłodych)
- 300 ml śmietany 30%
- 100 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
_______________________________
WYKONANIE- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu.
- Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki o grubości 1-2 mm (najlepiej użyć malaksera z odpowiednią tarczą lub zetrzeć na tarce).
- Formę o wymiarach 24x24 smarujemy masłem i wykładamy ziemniaki. Lekko solimy, mieszamy.
- W rondelku zagotowujemy śmietanę z mlekiem, listkiem laurowym i czosnkiem. Gotujemy 1 minutę, zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wylewamy na ziemniaki i lekko potrząsamy formą. Wierzch posypujemy parmezanem.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-60 minut, aż wierzch się zrumieni, a ziemniaki będą miękkie. Dokładny czas pieczenia zależy od gatunku ziemniaków, których użyliśmy oraz od wielkości formy. Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, można luźno przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
- Zostawiamy w piekarniku na około 10-20 minut (można na dłużej), do lekkiego przestygnięcia, po czym kroimy na porcje. Jeśli zapiekankę piekliśmy w większej formie i mamy cienką warstwę ziemniaków, po pokrojeniu w kwadraty można ułożyć je jeden na drugim. Opcjonalnie można posypać świeżym rozmarynem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz