Uzależniające kanapki na ciepło - pyszne, typowo włoskie połączenie smaków. Z roztopioną mozzarellą, plastrami świeżego pomidora i zielonym pesto. Wedle uznania posypane orzeszkami pinii i liskami bazylii. Wszystko zapieczone pomiędzy dwiema kromkami dobrego lekkiego pieczywa.
Brak opiekacza nie jest problemem. Kanapki można przygotować na patelni grillowej lub zwykłej, trzymając bułeczki po kilka minut na każdej stronie i lekko dociskając (np. łopatką) od góry.
Najlepiej smakują z dipem czosnkowo-miętowym.
----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 KANAPKI
- 4 kromki lekkiego chleba (np. takiego lub zwykłego baltonowskiego) lub 2 ciabatty
- 1 dojrzały pomidor malinowy
- 1 kulka (125 g) mozzarelli
- 2-3 łyżki zielonego pesto, sklepowego lub domowego, np. z tego przepisu
- sól, pieprz
- opcjonalnie: orzeszki pinii, świeża bazylia
DIP CZOSNKOWO- MIĘTOWY
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 1 płaska łyżeczka octu jabłkowego/winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty (tylko listki)
WYKONANIE
- DIP: Do miseczki ścieramy czosnek, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz ocet jabłkowy i miód. Mieszamy, po czym dodajemy majonez, jogurt i świeżą miętę. Łączymy, aż powstanie gładki sos. Wstawiamy do lodówki.
- KANAPKI: Rozgrzewamy opiekacz lub patelnię, najlepiej grillową
- Ciabatty kroimy wzdłuż na pół. Jedną połówkę bułki lub 1 kromkę chleba smarujemy pesto i układamy plastry pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na drugiej połówce układamy plastry mozzarelli, listki bazylii i orzeszki pinii. Ostrożnie składamy obie części bułki lub chleba.
- Układamy na rozgrzanej patelni lub wkładamy do opiekacza i trzymamy, aż ser się roztopi. Smażąc na patelni, kanapki od góry dociskamy łopatką i przewracamy na drugą stronę, gdy zrumienią się od spodu (po około 2-3 minutach).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz