Idealne z wegańskimi kotlecikami z buraków, kaszy i batatów.
Ciasto nie sprawi Wam najmniejszych problemów. Jest gęste, plastyczne i dobrze daje się formować. Pięknie i szybko rośnie w ciepłym miejscu, np. w pobliżu grzejnika, a później także podczas pieczenia w piekarniku. Jedyne co musimy zrobić, to zapewnić mu czas na długie i spokojne wyrastanie.
SKŁADNIKI / 9 sztuk
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
- 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
- 180 g (1 kubeczek) jogurtu naturalnego
- 125 ml (1/2 szklanki) letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 żółtka
- 1 pełna łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 roztrzepane białko
- 1 łyżka wody
- sezam do posypania
WYKONANIE
- Drożdże mieszamy z cukrem i mąką. Dolewamy letnie, ale nie gorące mleko i mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do dzieży miksera przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jogurt, żółtka oraz rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże.
- Mieszamy 10 minut przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie.
- Gdy ciasto zacznie odstawiać od ścianek naczynia, oprószamy mąką, formujemy kulę i wykładamy na posypany mąką blat. Wyrabiamy ręcznie ok. 3 minuty, po czym przekładamy do natłuszczonej miski. Przykrywamy folia i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
- Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 9 równych części, po około 100 g.
- Z każdej formujemy kształtną bułeczkę i układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
- Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy sezamem.
- Pieczemy 20 minut w temp. 200༠C bez termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz