KOTLETY Z KASZY, BATATÓW i PIECZONYCH BURACZKÓW

Pełne smaku i witamin kotleciki, z ugotowanej kaszy, batatów i buraka. Doprawione curry, słodką papryką, czosnkiem i chili. Krótko smażone na odrobinie oleju.
Jeśli nie chcecie lub nie możecie dodawać jajka, śmiało możecie pominąć jego dodatek. Odpowiednim spoiwem jest tu upieczony/ ugotowany do miękkości, a następnie dobrze odparowany batat, czy też dokładnie odsączona ciecierzyca lub fasola. 
 Przygotowanie kotletów, najlepiej rozłożyć w czasie - dzień przed planowanym podaniem upiec buraka i batata oraz ugotować kaszę. W kolejnym dniu wystarczy rozmiksować wszystkie składniki w malakserze, a z powstałej masy uformować zgrabne kotleciki. 
 Będą dobre do odgrzewania w kolejnych dniach (na suchej patelni lub w dobrze rozgrzanym piekarniku).
-------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 6 SZTUK
  • 150 g (1 szklanka) ugotowanej kaszy jaglanej/gryczanej/jęczmiennej/bulgur
  • 150 g ciecierzycy/ fasoli z puszki/ upieczonego batata
  • 1 burak (150 g ), ugotowany lub upieczony
  • garść listków natki pietruszki
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko / można pominąć
  • PRZYPRAWY: po 1 łyżeczce: suszonego oregano, słodkiej papryki i curry w proszku, pieprz,  sól, szczypta chili w proszku
DODATKOWO: olej lub klarowane masło do smażenia
DO PODANIA:bułki drożdżowe, frytki z batatów, rozgnieciony ser feta, dip paprykowy (1 łyżka majonezu wymieszana z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i 1 łyżeczką sosu sriracha), guacamole
WYKONANIE
    • Buraczki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki opłukujemy, osuszamy i  drobno siekamy. Ciecierzycę/fasolę odsączamy na sicie.
    • Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy 5 minut, na średnim ogniu, na 1 łyżce oleju lub klarowanego masła. Często mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia i przekładamy do miski. Dodajemy  natkę pietruszki, ugotowaną kaszę, ciecierzycę oraz pokrojone na kawałki buraczki. Mieszamy i przekładamy do pojemnika malaksera. Miksujemy do uzyskania kleistej konsystencji. 
    •  Dodajemy bułkę tartą, jajko, jeśli używamy i wszystkie przyprawy. Miksujemy do połączenia składników. Przekładamy do miski i jeśli mamy taką możliwość, wstawiamy do lodówki na 30 minut.
    • Masę dzielimy na 6 równych części i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy zgrabne burgery.
    • Układamy na arkuszu papieru do pieczenia i z obu stron natłuszczamy olejem.
    • Smażymy na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką, na umiarkowanym ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
    • Podajemy z sosami lub/i warzywnymi dodatkami, np. surówką czy gotowanym kalafiorem lub brokułami. Najlepiej smakują w opieczonej bułce posmarowanej fetą i guacamole.


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz