Kotleciki z ugotowanej kaszy gryczanej i tartego parmezanu lub innego twardego sera. Ekspresowe w przygotowaniu, szczególnie wtedy, gdy mamy kaszę pozostałą z obiadu. Wszystkie składniki wystarczy rozdrobnić w malakserze lub w prostszej wersji, wymieszać widelcem w misce (wówczas ziarenka kaszy będą bardziej wyczuwalne).
Najlepiej smakują z dipem czosnkowym, mizerią lub sosem pieczarkowym. Można podać do mięs i ryb z grilla lub gulaszy.
--------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 8 sztuk- 150 -200 g (1-1i1/2 szklanki) ugotowanej kaszy gryczanej
- 50 g sera, najlepiej parmezanu lub twardego sera żółtego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 2 suszone pomidory ze słoiczka / można pominąć
- 2 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia
- 2 jajka
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta chili
- olej do smażenia
WYKONANIE
- Ser i czosnek ścieramy na tarce i razem z pozostałymi składniki rozmiksowujemy w malakserze. Można dokładnie wymieszać widelcem.
- Łyżką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy okrągłe kotlety. Kolejno obtaczamy w bułce i partiami smażymy na mocno rozgrzanym oleju, po około 3 minuty z każdej strony, do zezłocenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz