Delikatne i kruche gofry potrójnie kokosowe - z mlekiem kokosowym, olejem z kokosa i kokosowymi wiórkami. Łatwe i szybkie do przygotowania, idealne na podwieczorek lub weekendowe śniadanko. Można posypać je tylko cukrem pudrem lub podać z domową marmoladą wieloowocową, dżemem malinowym i świeżymi malinami. Opcjonalnie - aby było jeszcze bardziej kokosowo - udekorować płatkami kokosa.
Pamiętajcie, aby wykładać ciasto na mocno rozgrzaną gofrownicę (10 minut) im większa jej moc, tym gofry będą lepsze - bardziej chrupiące.
------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 8 SZTUK- 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 250 ml płynnego mleka kokosowego + 50 ml wody
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- mała szczypta soli
DO PODANIA: cukier puder, maliny, bita śmietana, dżem malinowy, płatki kokosa
WYKONANIE
- Białka dokładnie oddzielamy od żółtek. Olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli mleko kokosowe jest gęste, podgrzewamy je w rondelku, do rozpuszczenia i mieszamy z wodą. Płynnego mleka nie trzeba podgrzewać.
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, cukier, wiórki kokosowe. Wlewamy mleko kokosowe z wodę. Mieszamy rózgą lub miksujemy do połączenia składników.
- Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, mieszamy.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy do miski z ciastem i delikatnie mieszamy.
- Porcje ciasta nakładamy na rozgrzaną taflę gofrownicy i smażymy przez około 5 minut (w zależności od mocy gofrownicy), aż zrumienią się i będą lekkie oraz chrupiące. Studzimy na kratce.
Puszyste, chrupiące ze świeżymi owocami i cukrem pudrem... PYCHA!
OdpowiedzUsuńIle jajek użyć do tego przepisu?
OdpowiedzUsuń2, już dopisałam. Dziękuję za spostrzegawczość
Usuń