PASTA JAJECZNA Z AWOKADO


 Pasta z ugotowanych na twardo jajek i dojrzałego, kremowego awokado. Doprawiona sokiem z limonki, cebulką dymką i opcjonalnie także odrobiną majonezu. Do przygotowania w kilka minut. 
Dzień wcześniej można ugotować jajka i dodać do awokado w dniu podania pasty. Najlepiej smakuje na kromkach tostowanego pieczywa.
--------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 jajka 
  • 1 cebulka dymka, drobno posiekana
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżka oliwy lub majonezu
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach
  • czarnuszka
  • listki bazylii lub rukoli
DO PODANIA: domowy chleb, świeży lub zgrillowany
WYKONANIE
  • Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą i dodajemy 1 łyżeczkę soli. Stawiamy na dużym ogniu i zagotowujemy. Gotujemy 6 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka wodą zimną. Zbijamy skorupki i zostawiamy na 1 minutę. Obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki.
  • Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ. Kroimy w małą kostkę, skrapiamy sokiem z limonki i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki z jajkami.
  • Dodajemy posiekaną cebulkę oraz majonez lub oliwę. Mieszamy lub rozgniatamy widelcem. Posypujemy szczyptą chili, czarnuszką oraz listkami bazylii lub rukoli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz