Pasta z ugotowanych na twardo jajek i dojrzałego, kremowego awokado. Doprawiona sokiem z limonki, cebulką dymką i opcjonalnie także odrobiną majonezu. Do przygotowania w kilka minut.
Dzień wcześniej można ugotować jajka i dodać do awokado w dniu podania pasty. Najlepiej smakuje na kromkach tostowanego pieczywa.
--------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
- 1 dojrzałe awokado
- 3 jajka
- 1 cebulka dymka, drobno posiekana
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżka oliwy lub majonezu
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach
- czarnuszka
- listki bazylii lub rukoli
DO PODANIA: domowy chleb, świeży lub zgrillowany
WYKONANIE
- Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą i dodajemy 1 łyżeczkę soli. Stawiamy na dużym ogniu i zagotowujemy. Gotujemy 6 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka wodą zimną. Zbijamy skorupki i zostawiamy na 1 minutę. Obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki.
- Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ. Kroimy w małą kostkę, skrapiamy sokiem z limonki i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki z jajkami.
- Dodajemy posiekaną cebulkę oraz majonez lub oliwę. Mieszamy lub rozgniatamy widelcem. Posypujemy szczyptą chili, czarnuszką oraz listkami bazylii lub rukoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz