Duże kapelusze pieczarek portobello, faszerowane ryżem z warzywami i zapiekane pod warstwą ciągnącego sera mozzarella.
To łatwa do przygotowania przekąska, która sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb lub jako samodzielne danie.
Całość jest banalnie prosta do przygotowania, świetna na eleganckie przyjęcia rodzinne i mniej oficjalne imprezy w gronie znajomych.
Farsz do pieczarek można przygotować wcześniej, nawet z 1-2 u dniowym wyprzedzeniem. Należy ugotować ryż i zostawić pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Zimny, lekko posolić i spulchnić widelcem, a następnie wymieszać z podsmażonymi z koncentratem pomidorowym warzywami.
W dniu podania nałożyć do kapeluszy, przykryć grubym plastrem sera i krótko zapiec w wysokiej temperaturze.
--------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 SZTUKI- 4 pieczarki portobello
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 15 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cukinii
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 200 g (1/2 puszki) soczewicy
- 1 kulka białej mozzarelli
DO PODANIA: świeża kolendra, uprażone na suchej patelni pestki dyni
WYKONANIE
- Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki, cukinię i paprykę w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, często mieszając.
- Dodajemy cukinię i paprykę, smażymy 10 minut, co jakiś czas mieszając. Nie rumienimy.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i natkę pietruszki. Smażymy 1 minutę.
- Dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku. Dodajemy odsączoną soczewicę z puszki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu.
- Pieczarki portobello oczyszczamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy oliwą lub roztopionym masłem. Oprószamy solą i pieprzem. Wypełniamy przygotowanym farszem. Na wierzchu każdego kapelusza kładziemy gruby plaster mozzarelli. Układamy w żaroodpornej formie.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.
- Dekorujemy świeżą kolendrą i pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz