Łatwa do przygotowania, choć pracochłonna. Mimo tego warta zachodu. Tym bardziej, że jej przygotowanie można rozłożyć w czasie. Najpierw (nawet dzień wcześniej) gotujemy makaron i różyczki kalafiora. I tu mały bonus, bo robimy to w tym samym garnku i tym samym czasie. Następnie, w dniu podania, przygotowujemy beszamel z tartym serem i pikantny chrust z bułki. Układamy warstwami w żaroodpornej formie i pieczemy 30 minut.
----------------------------------------
SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE- 140 g makaronu (1 szklanka ), np. świderki, kolanka, muszelki, penne
- 1/2 główki kalafiora
BESZAMEL
- 400 ml mleka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy
- gałka muszkatołowa, sól, 4 kulki czarnego pieprzu
- 25 g masła
- 25 g mąki
- 25 g tartego sera
CHRUST
- 1/2 czerstwej bułki, np. kajzerki
- 4 gałązki natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli, czarnego pieprzu i chili w proszku lub płatkach
DODATKOWO: garść pomidorków cherry, pokrojonych na połówki
WYKONANIE
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Kalafior dzielimy na różyczki, łodyżki kroimy w plasterki.
- Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cebulę, czosnek, listek laurowy, kulki czarnego pieprzu oraz szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku.
- Stawiamy na małym ogniu i mieszając od czasu do czasu doprowadzamy prawie do wrzenia. Odstawiamy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia, przecedzamy przez sitko.
- Formę do zapiekania o wymiarach około 17x28 smarujemy masłem.
- Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 10 minut). Na 3-4 minuty przed końcem gotowania, dorzucamy różyczki i pokrojone łodyżki kalafiora. Odcedzamy. Przekładfamy do formy.
- Wszystkie składniki CHRUSTU rozmiksowujemy w malakserze na drobną kruszonkę.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu.
- W rondelku, na małym ogniu, cały czas mieszając, podgrzewamy masło z mąką (przez około 2 minuty).
- Stopniowo, cały czas mieszając rózgą, dolewamy mleko. Gotujemy 3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje i nie będzie czuć smaku mąki. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Dodajemy starty ser, mieszamy i wykładamy na wierzch zapiekanki. Posypujemy przygotowanym chrustem z bułki tartej.
- Wierzch dekorujemy pomidorkami cherry, jeśli używamy.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz