Sezonowa sałatka z grillowanymi zielonymi szparagami, pomidorkami cherry i fetą. Doprawiona pysznym dressingiem musztardowo - miodowym i suszonym oregano. Idealna na grilla w ogrodzie czy wypad na działkę.
Warto postarać się, by użyte składniki były jak najlepszej jakości - szparagi jędrne, a pomidorki odpowiednio dojrzałe i intensywnie czerwone.
Zielonych szparagów nie trzeba obierać ani taż gotować w wodzie. Krótkie grillowanie na patelni wystarczy by stały się al dente. Przygotowane w ten sposób, nie tylko zachowują cenne dla zdrowia witaminy, ale i piękny zielony kolor oraz intensywny smak. Do tego przyjemnie chrupią podczas jedzenia, choć równocześnie są miękkie w środku.
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
- 1/2 opakowania mieszanki sałat
- 1/2 pęczka zielonych szparagów (najlepiej cienkich)
- garść pomidorków cherry (120 g)
- garść oliwek bez pestek
- 100 g sera feta
- listki bazylii
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżeczki suszonego oregano
SOS WINEGRET
- 1 łyżka musztardy, np. kremskiej
- 1 mały ząbek czosnku, starty na tarce
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 6 łyżek oliwy
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- Wszystkie składniki sosu winegret umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy i energicznie roztrzepujemy (można wymieszać w miseczce). Do czasu podania przechowujemy w lodówce.
- Cebulę kroimy w piórka. Pomidorki opłukujemy, osuszamy i natłuszczamy odrobiną oliwy.
- Odłamujemy zdrewniałe i jasne końce szparagów (same pękną w odpowiednim miejscu). Końce wyrzucamy, pozostałe części opłukujemy, osuszamy i skrapiamy oliwą.
- Mocno rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą. Układamy pomidorki i szparagi. Grillujemy około 8 minut, w zależności od grubości szparagów. Co jakiś czas odwracamy na drugą stronę. Przekładamy na talerz, oprószamy solą i pieprzem. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki.
- Umytą i osuszoną sałatę wykładamy na półmisek. Dodajemy oliwki, czerwoną cebulkę, grillowane pomidorki i szparagi oraz pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta. Posypujemy suszonym oregano, dekorujemy listkami bazylii.
- Polewamy przygotowanym dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz