Prosta, letnia sałatka z dojrzałych pomidorów i miękkiego sera typu feta. Z dodatkiem chrupiącej sałaty i cieniutkich plastrów rzodkiewki oraz pokrojonej w piórka czerwonej cebuli. Polana pysznym miodowo-musztardowym dressingiem.
Może być dodatkiem do dania lub samodzielną przekąską, np. z kawałkiem chrupiącej bagietki
Najlepiej zrobić ją na chwilę przed podaniem.
----------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJE- 2 dojrzałe pomidory, np. malinowe
- 4 rzodkiewki
- garść listków sałaty
- 1/2 opakowania (130 g) sera typu feta, np. takiego
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 łyżka zgrubnie pokrojonej natki pietruszki (tylko listki)
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
DRESSING MIODOWO-MUSZTARDOWY
- 1 łyżka musztardy (użyłam miodowej)
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 mały ząbek czosnku, starty na tarce
- sól, pieprz
DO DEKORACJI: 2 gałązki koperku, kilka listków bazylii
WYKONANIE
- Pomidory kroimy w grubą kostkę, rzodkiewki w cienkie plastry, sałatę płuczemy i dokładnie osuszamy. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka. Ser typu feta odsączamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do salaterki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Wszystkie składniki dressingu energicznie mieszamy w miseczce i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy. Dekorujemy koperkiem i listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz