Lemoniada truskawkowa to dobry pomysł na wykorzystanie nadmiaru dojrzałych truskawek i świetna odmiana dla standardowej lemoniady.
Przygotujecie ją ekspresowo, mieszając w wysokiej szklance miód z małą ilością ciepłej wody i sokiem z cytryny. Do tego kilka dojrzałych truskawek, plasterek cytryny i zimna woda oraz kostki lodu. Opcjonalnie także gałązka mięty.
Aby smak truskawek był bardziej wyczuwalny, można lekko je ugnieść.
___________________________
SKŁADNIKI / 1 PORCJA___________________________
- sok z 1/2 cytryny + 1 plaster do dekoracji
- 1 łyżka miodu lub cukru, np. trzcinowego
- 125 ml zimnej wody, najlepiej filtrowanej
- 50 ml ciepłej wody
- 4 truskawki
- mała gałązka mięty
- garść kostek lodu (około 6 sztuk)
_____________________________
WYKONANIE
- Truskawki płuczemy pod strumieniem bieżącej wody, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki (duże truskawki kroimy na ćwiartki).
- Do dużej szklanki o pojemności 400 ml dodajemy miód lub cukier i sok z cytryny.
- Dolewamy 50 ml ciepłej wody, mieszamy do połączenia i dolewamy wodę zimną.
- Dodajemy truskawki (można lekko rozgnieść), plasterki cytryny oraz miętę. Dokładnie mieszamy. Uzupełniamy kostkami lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz