Prosta i zdrowa sałatka z kaszy kuskus i dużej ilości warzyw: suszonych i świeżych pomidorów, groszku, oliwek, papryki i rzodkiewek. Z pestkami słonecznika, posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Z pysznym jogurtowym sosem tzatziki i pokruszoną fetą.
Kaszę wraz z mrożonym groszkiem wystarczy zalać wrzącym bulionem lub wodą, w proporcji 1:1, a następnie poczekać, aż wchłonie cały płyn. W międzyczasie, na desce posiekać warzywa, przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny oraz oliwą. Na koniec zgrubnie wymieszać z kuskusem, wyłożyć na talerze i posypać fetą.
Do przygotowania sałatki, zamiast kuskusu, można wykorzystać wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną, np. pozostałą z obiadu.
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI- 1 szklanka kuskusu
- 1 szklanka gorącego bulionu lub wody
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 mała czerwona papryka
- 6 rzodkiewek
- 6 suszonych pomidorów ze słoiczka
- 1 pomidor malinowy
- 1 szalotka lub czerwona cebula
- garść czarnych oliwek, bez pestek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki pestek słonecznika, uprażonych na suchej patelni
- 1/4 papryczki chili
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
- sok z ćwiartki cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 opakowania fety (135 g)
SOS TZATZIKI
- 2 ogórki gruntowe
- 2 łyżki posiekanej mięty , tylko listki
- 2 małe ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- 180 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
WYKONANIE
- SOS TZATZIKI: Czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach lub przeciskamy przez praskę. Listki mięty siekamy.
- Ogórki myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i lekko solimy. Odstawiamy na 10 minut, żeby puściły sok. Odciskamy w dłoniach, przekładamy do miseczki.
- Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Wstawiamy do lodówki.
- Kaszę kuskus i mrożony groszek przekładamy do miski, zalewamy wrzącym bulionem lub wodą (np z sosem sojowym), przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Spulchniamy widelcem.
- Czerwoną paprykę i papryczkę chili oczyszczamy z gniazd nasiennych i razem z pomidorem, suszonymi pomidorkami, rzodkiewkami i czerwoną cebulą, kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski.
- Dodajemy pokrojone na plasterki oliwki oraz posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy.
- Na półmisek lub duży talerz wykładamy kaszę kuskus z groszkiem i posiekane warzywa. Zgrubnie mieszamy widelcem. Posypujemy pestkami słonecznika i pokruszoną fetą. Oprószamy suszonym oregano.
- Podajemy ze schłodzonym sosem tzatztiki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz