Zimny sos na bazie majonezu z drobno posiekanymi dodatkami: ziołami, cebulką i marynowanymi warzywami. Opcjonalnie także z odrobiną musztardy, chrzanu i miodu.
Jest świetnym dodatkiem do wędlin, zimnych mięs i jajek na twardo.
----------------------------------------------------
SKŁADNIKI- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżeczka płynnego miodu lub cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 mała cebula czerwona lub szalotka
- 1 łyżka posiekanych ziół: koperku, natki pietruszki, szczypiorku
- 1 ogórek konserwowy lub kiszony
- 1 łyżka kaparów lub marynowanych grzybków
WYKONANIE
- Majonez, jogurt naturalny, chrzan, musztardę, miód i sok z cytryny mieszamy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Cebulę, ogórka konserwowego oraz kapary drobno siekamy. Dodajemy szczypiorek, koperek i natkę pietruszki. Mieszamy z sosem majonezowym.
- Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz