Delikatne placuszki pełne dobrych składników. Z ciecierzycą z puszki (można ugotować samemu), czosnkiem, czerwoną cebulką, papryczką chili i posiekaną kolendrą. Łatwe do przygotowania. Sprawdzą się na szybki obiad, gdy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni lub jako lunch do zabrania do pracy.
Najlepiej smakują z ostrym paprykowym majonezem, mizerią lub sosem pieczarkowym.
----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 10 SZTUK
- 1 puszka ciecierzycy 400 g
- 3 łyżki płynu z zalewy
- 3 płaskie łyżki mąki
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki
- 1 płaska łyżka czarnuszki
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1/2 małej papryczki chili (można dać mniej)
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
- Odsączoną ciecierzycę wraz z 3 łyżkami płynu z zalewy i czosnkiem rozmiksowujemy w malakserze, na niezbyt gładką masę. Przekładamy do miski.
- Cebulę i papryczkę chili drobno siekamy i wraz z pozostałymi składnikami (mąkę z proszkiem do pieczenia można przesiać przez sitko) dodajemy do miski z ciecierzycą. Krótko mieszamy.
- Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju.
- Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na patelnię. Lekko rozpłaszczamy na grubość 1 cm i smażymy bez przewracania, przez 2 minuty, aż będą zrumienione od spodu. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie.
- Podajemy z pikantnym majonezem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz