Szybka, prosta i sycąca sałatka. Rewelacyjna pod każdym względem. Jest lekka i orzeźwiająca zarazem. Elegancko wygląda na talerzu. Dobrze smakuje nawet kilka godzin po przygotowaniu. Będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla lub jako piknikowa przekąska. Mięta robi swoje, odświeża całość niesamowicie.
------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJE- 1/2 szklanki (80 g) kaszy kuskus
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 puszki (220 g) soczewicy
- 1 pomidor malinowy
- 4 rzodkiewki
- 4 łyżki pestek granatu
- 1 mała czerwona cebula
- garść natki pietruszki
- garść świeżej mięty
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE
- Do miski wsypujemy kaszę kuskus. W garnuszku zagotowujemy bulion i zalewamy nim kaszę. Przykrywamy i odstawiamy na 5-10 minut do napęcznienia. Spulchniamy widelcem.
- Pomidora kroimy w małą kostkę i razem z soczewicą odsączamy na sicie. Rzodkiewki kroimy w kosteczkę, cebulę, natkę pietruszki i miętę drobno siekamy.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski z kuskusem, dodajemy pestki granatu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz