CIASTKA GRYCZANE Z KASZĄ JAGLANĄ I MALINAMI


Pełne smaku, zdrowe ciasteczka z mąki gryczanej, płatków owsianych i kaszy jaglanej. Z olejem kokosowym i masłem orzechowym. Opcjonalnie także ze świeżymi malinami. 
Szybkie i łatwe w przygotowaniu, bez bałaganu na blacie i używania miksera. 
Sprawdzą się na podwieczorek do herbaty lub jako zdrowa przekąska do śniadaniówki (nie tylko dla dzieci).
___________________________________________________

SKŁADNIKI / 9 sztuk*

  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki świeżych malin (można pominąć)
*Ciastka są dość duże, można upiec 18 mniejszych. Wówczas nabieramy po 1 pełnej łyżce masy na 1 ciastko i pieczemy w dwóch partiach, skracając czas pieczenia do około 12 minut (wyciągamy, gdy zaczną rumienić się po bokach).
_____________________________________________________________________________
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • W misce mieszamy płatki owsiane, mąkę gryczaną, kaszę jaglaną, cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. 
  • W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy olej kokosowy, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Przekładamy do miski z płatkami, mieszamy.
  • Dodajemy jajko i maliny. Mieszamy łyżką do połączenia.
  • Nabieramy 2 łyżki masy i w dłoniach formujemy kule. Układamy na blaszce, zachowując odstępy. Wierzch ciastek spłaszczamy dłonią lub spodem szklanki.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy na blat, zostawiamy na blaszce do przestygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz