Pełne smaku, zdrowe ciasteczka z mąki gryczanej, płatków owsianych i kaszy jaglanej. Z olejem kokosowym i masłem orzechowym. Opcjonalnie także ze świeżymi malinami.
Szybkie i łatwe w przygotowaniu, bez bałaganu na blacie i używania miksera.
Sprawdzą się na podwieczorek do herbaty lub jako zdrowa przekąska do śniadaniówki (nie tylko dla dzieci).
___________________________________________________
SKŁADNIKI / 9 sztuk*
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 1/4 szklanki mąki gryczanej
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki świeżych malin (można pominąć)
*Ciastka są dość duże, można upiec 18 mniejszych. Wówczas nabieramy po 1 pełnej łyżce masy na 1 ciastko i pieczemy w dwóch partiach, skracając czas pieczenia do około 12 minut (wyciągamy, gdy zaczną rumienić się po bokach).
_____________________________________________________________________________
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- W misce mieszamy płatki owsiane, mąkę gryczaną, kaszę jaglaną, cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
- W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy olej kokosowy, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Przekładamy do miski z płatkami, mieszamy.
- Dodajemy jajko i maliny. Mieszamy łyżką do połączenia.
- Nabieramy 2 łyżki masy i w dłoniach formujemy kule. Układamy na blaszce, zachowując odstępy. Wierzch ciastek spłaszczamy dłonią lub spodem szklanki.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy na blat, zostawiamy na blaszce do przestygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz