ZUPA DYNIOWO-POMIDOROWA Z CURRY

Lekko pikantna zupka dyniowo-pomidorowa z orientalnym akcentem w postaci  przyprawy curry (w proszku lub paście) i opcjonalnie także mleczka kokosowego. Cudownie kremowa, pełna smaku, rozgrzewająca. Idealna na chłodne jesienne dni. 
Podałam ją z pysznym dodatkiem w postaci smażonych na maśle kurek oraz listkami świeżej kolendry
SKŁADNIKI
  • 1 kg dyni (użyłam piżmowej)
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g masła lub 2 łyżki oliwy/oleju
  • 2 łyżeczki curry w proszku lub paście
  • 2 pomidory malinowe lub 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1 litr gorącego bulionu lub wody
  • 100 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30% 
  • sól, pieprz, szczypta chili
DO PODANIA: 100 g kurek, 20 g masła, sól, pieprz
WYKONANIE
  • Dynię obieramy, kroimy w dużą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. 
  • Pomidory kroimy w kostkę (wcześniej można naciąć skórkę, sparzyć wrzątkiem i obrać).
  • W garnku rozgrzewamy masło lub oliwę/olej. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy, często mieszając, przez około 3 minuty. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i dynię. Smażymy 2 minuty. 
  • Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą chili. Dodajemy curry w proszku lub paście. Mieszamy.
  • Dolewamy gorący bulion lub wodę i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do małego i gotujemy 15 minut.
  • Dodajemy pokrojone pomidory lub pomidory z puszki i dolewamy mleczko kokosowe. Ponownie zagotowujemy, przykrywamy, redukujemy płomień i gotujemy 15 minut (lub krócej), aż warzywa będą zupełnie miękkie i zaczną się rozpadać. 
  • Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • Blendujemy na gładki krem. 
  • Podajemy ze świeżą kolendrą i np. smażonymi kurkami*.
*Kurki płuczemy, osuszamy, większe kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kurki i smażymy na większym ogniu przez 5-7 minut, aż lekko się zrumienią. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz