Lekko pikantna zupka dyniowo-pomidorowa z orientalnym akcentem w postaci przyprawy curry (w proszku lub paście) i opcjonalnie także mleczka kokosowego. Cudownie kremowa, pełna smaku, rozgrzewająca. Idealna na chłodne jesienne dni.
Podałam ją z pysznym dodatkiem w postaci smażonych na maśle kurek oraz listkami świeżej kolendry.
SKŁADNIKI- 1 kg dyni (użyłam piżmowej)
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 25 g masła lub 2 łyżki oliwy/oleju
- 2 łyżeczki curry w proszku lub paście
- 2 pomidory malinowe lub 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 1 litr gorącego bulionu lub wody
- 100 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 30%
- sól, pieprz, szczypta chili
DO PODANIA: 100 g kurek, 20 g masła, sól, pieprz
WYKONANIE
- Dynię obieramy, kroimy w dużą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę.
- Pomidory kroimy w kostkę (wcześniej można naciąć skórkę, sparzyć wrzątkiem i obrać).
- W garnku rozgrzewamy masło lub oliwę/olej. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy, często mieszając, przez około 3 minuty. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i dynię. Smażymy 2 minuty.
- Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą chili. Dodajemy curry w proszku lub paście. Mieszamy.
- Dolewamy gorący bulion lub wodę i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do małego i gotujemy 15 minut.
- Dodajemy pokrojone pomidory lub pomidory z puszki i dolewamy mleczko kokosowe. Ponownie zagotowujemy, przykrywamy, redukujemy płomień i gotujemy 15 minut (lub krócej), aż warzywa będą zupełnie miękkie i zaczną się rozpadać.
- Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Blendujemy na gładki krem.
- Podajemy ze świeżą kolendrą i np. smażonymi kurkami*.
*Kurki płuczemy, osuszamy, większe kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kurki i smażymy na większym ogniu przez 5-7 minut, aż lekko się zrumienią. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz