Ekspresowe ciasto kakaowe dla wszystkich leniwych ;) i/lub szukających czegoś słodkiego "na już". Do przygotowania ze składników, które najczęściej mamy pod ręką. Pysznie kakaowe, lekkie, odpowiednio wilgotne i mięsiste zarazem. Długo utrzymujące świeżość. Z domową, błyszczącą polewą z masła kakao i cukru.
W mojej wersji także z wiśniami, choć równie dobrze możecie zastąpić je malinami, czy borówkami. Albo upiec bez dodatku owoców. Do tego nie trzeba wcześniej wyciągać masła i jajek z lodówki, ani też używać miksera. I jeszcze ten krótki czas pieczenia, tylko 20 minut
-----------------------------------------------------
SKŁADNIKICIASTO
- 200 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 85 g masła
- 150 g cukru (2/3 szklanki)
- 35 g gorzkiego kakao (4 łyżki)
- 3 jajka
- 250 g jogurtu naturalnego (1 szklanka)
- 1 szklanka wiśni bez pestek ( świeżych, z syropu/kompotu lub mrożonych - wcześniej rozmrożonych)
POLEWA
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki gorzkiego kakao
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy kakao i cukier, mieszamy do połączenia, odstawiamy z ognia.
- Dodajemy jogurt naturalny, mieszamy i dodajemy jajka. Mieszamy rózgą.
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy masę kakaową i mieszamy - krótko, do połączenia składników.
- Przekładamy do przygotowanej formy, na wierzch wykładamy odsączone wiśnie.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, do suchego patyczka.
- Wyjmujemy na blat i zostawiamy w formie do ostygnięcia.
- Jeszcze ciepłe dekorujemy polewą*.
- Można podać z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz