Kluseczki ziemniaczane z dodatkiem szpinaku. Najlepsze wychodzą z ziemniaków ugotowanych w mundurach, które po ostygnięciu przeciskamy przez praskę. Zachowują wówczas smak i odpowiednią strukturę.
Można też zrobić z ugotowanych ziemniaków, które pozostaną nam z obiadu.
Pamiętajcie, że dokładna ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków. Powinny być dobrze odparowane i ostudzone. Im bardziej mączystych i sypkich ziemniaków użyjecie, tym mniej mąki będziecie musieli dosypać
Gnocchi będą bardzo dobre do odsmażania w kolejnych dniach. Można je też przełożyć do żaroodpornej, wysmarowanej masłem, formy, polać sosem pomidorowym i zapiec w piekarniku.
SKŁADNIKI / 6 PORCJI
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 200 g świeżego szpinaku
- 200 g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków)
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżka soli, do gotowania ziemniaków
SOS
- 150 ml śmietany 30%
- 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka (odsączonych i drobno posiekanych)
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy 1 łyżkę soli. Stawiamy na ogniu, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Redukujemy płomień i gotujemy do miękkości, przez około 35-45 minut). Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.
- Obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub rozgniatamy tłuczkiem (można zmielić w maszynce do mięsa). Przekładamy do miski.
- Szpinak opłukujemy, osuszamy i przesmażamy na 1 łyżce oliwy, aż zmięknie i zmniejszy objętość. Doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do stygnięcia.
- Odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i rozmiksowujemy w malakserze lub jak najdrobniej siekamy na desce. Dodajemy do ziemniaków i dokładnie mieszamy łyżką.
- Dodajemy jajko i mąkę. Zagarniając składniki do środka, szybko łączymy je ze sobą w kulę. Nie wyrabiamy.
- Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy nieco więcej mąki.
- Wyjmujemy na oprószony mąką blat i formujemy kulę. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy wałeczek o grubości 1,5 - 2 cm.
- Wałeczki kroimy na 1 - 1,5 cm kawałki, oprószamy mąką i przy pomocy ząbków widelca robimy delikatne wgniecenia od góry.
- Gotujemy partiami, w dużej ilości osolonego wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.
- Podajemy z sosem z suszonych pomidorów (śmietankę zagotowujemy w rondelku, dodajemy pokrojone suszone pomidory i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy 2 minuty, aż sos zgęstnieje).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz