SZPINAKOWE GNOCCHI Z SOSEM Z SUSZONYCH POMIDORÓW


Kluseczki ziemniaczane z dodatkiem szpinaku. Najlepsze wychodzą z ziemniaków ugotowanych w mundurach, które po ostygnięciu przeciskamy przez praskę. Zachowują wówczas smak i odpowiednią strukturę.
Można też zrobić z ugotowanych ziemniaków, które pozostaną nam z obiadu.
Pamiętajcie, że dokładna ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków. Powinny być dobrze odparowane i ostudzone. Im bardziej mączystych i sypkich ziemniaków użyjecie, tym mniej mąki będziecie musieli dosypać
Gnocchi będą bardzo dobre do odsmażania w kolejnych dniach. Można je też przełożyć do żaroodpornej, wysmarowanej masłem, formy, polać sosem pomidorowym i zapiec w piekarniku.

SKŁADNIKI / 6 PORCJI
  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 200 g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków)
  • 1 roztrzepane jajko 
  • 1 łyżka soli, do gotowania ziemniaków
SOS 
  • 150 ml śmietany 30%
  • 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka (odsączonych i drobno posiekanych)
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy 1 łyżkę soli. Stawiamy na ogniu, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Redukujemy płomień i gotujemy do miękkości, przez około 35-45 minut). Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. 
  • Obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub rozgniatamy tłuczkiem (można zmielić w maszynce do mięsa). Przekładamy do miski.
  • Szpinak opłukujemy, osuszamy i przesmażamy na 1 łyżce oliwy, aż zmięknie i zmniejszy objętość. Doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do stygnięcia. 
  • Odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i rozmiksowujemy w malakserze lub jak najdrobniej siekamy na desce. Dodajemy do ziemniaków i dokładnie mieszamy łyżką. 
  • Dodajemy jajko i mąkę. Zagarniając składniki do środka, szybko łączymy je ze sobą w kulę. Nie wyrabiamy.
  •  Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy nieco więcej mąki. 
  • Wyjmujemy na oprószony mąką blat i formujemy kulę. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy wałeczek o grubości 1,5 - 2 cm.
  • Wałeczki kroimy na 1 - 1,5 cm kawałki, oprószamy mąką i przy pomocy ząbków widelca robimy delikatne wgniecenia od góry.
  • Gotujemy partiami, w dużej ilości osolonego wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.
  • Podajemy z sosem z suszonych pomidorów (śmietankę zagotowujemy w rondelku, dodajemy pokrojone suszone pomidory i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy 2 minuty, aż sos zgęstnieje).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz