lekka i rozgrzewająca zupa dyniowa. Doprawiona skórką otartą z pomarańczy i świeżym imbirem. Udekorowana smażonymi listkami szałwii oraz posypką z mielonych migdałów i pokruszonych ciasteczek amaretti. Te tradycyjne włoskie ciasteczka są niezwykle intensywne w smaku i bardzo chrupiące. Nadają zupie głębszy i bardziej nasycony smak.
Taka zupa to świetny sposób na szybki i jednocześnie wykwintny poczęstunek dla gości.
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 500 g dyni / obranej ze skórki i pokrojonej w małą kostkę
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 700 ml gorącego bulionu
- sól, pieprz
- 2 łyżki pokruszonych ciastek amaretti +1 łyżka mielonych migdałów;
- 1 łyżka oliwy, kilka świeżych listków szałwii
WYKONANIE
- W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulkę, pokrojoną dynię, starty imbir i szczyptę soli. Smażymy mieszając, przez 5 minut, na średniej mocy palnika.
- Dolewamy gorący bulion, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać.
- Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu.
- Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy pokruszonymi ciastkami amaretti oraz mielonymi migdałami.
- Dekorujemy listkami szałwii, usmażonymi na dobrze rozgrzanej niewielkiej ilości oliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz