Niezawodny i wielokrotnie sprawdzony przepis na soczystą i delikatną polędwiczkę wieprzową. Prostą w wykonaniu i niebanalną w smaku. Przed obsmażeniem należy ją ocieplić w temperaturze pokojowej.
Najpierw obsmażamy mięso, z każdej strony na rumiano, a następnie pieczemy w piekarniku.
_____________________________________________________________________
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 1 polędwiczka wieprzowa, ok. 400 g
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy
OPCJONALNIE: 1 łyżka musztardy, pokruszone orzechy
WYKONANIE
- Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białej błony.
- Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nacieramy oliwą i odstawiamy do ocieplenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180℃ z włączona funkcją grzanie góra/dół, bez termoobiegu.
- Rozgrzewamy patelnię, którą można wstawiać do piekarnika. Jeśli takiej nie mamy, wówczas jednocześnie z piekarnikiem nagrzewamy niedużą żaroodporną formę.
- Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy i na dużym ogniu obsmażamy polędwiczkę na rumiano (po około minucie z każdej strony). Odkładamy na deskę lub talerz, opcjonalnie smarujemy musztardą i obkładamy pokruszonymi pistacjami.
- Przekładamy na rozgrzaną blaszkę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 17 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie kroimy na plastry. Podajemy, np. z pieczonymi ziemniaczkami i sosem z białego wina i kaparów*.
* Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną małą cebulkę i posiekany ząbek czosnku, dolewamy 1/4 szklanki wina i chwilę odparowujemy. Dodajemy kapary i dolewamy 1/2 szklanki śmietany 30%. Doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotujemy 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz