Wegetariański pasztet z tartej cukinii. Wilgotny, a równocześnie zwarty. Można pokroić w plastry, podgrzać na patelni i podać na obiad, np. z sałatką grecką i sosem tzatziki
SKŁADNIKI
- 1 kg cukinii ( 3 średnie sztuki)
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki słonecznika
- 4 pełne łyżki kaszy manny lub mielonych płatków owsianych
- 4 jajka (M)
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1 pęczek natki pietruszki (tylko listki)
- PRZYPRAWY: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano, słodkiej i wędzonej papryki w proszku, suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki kurkumy
WYKONANIE
- Cukinię myjemy, i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Umieszczamy w większej misce i lekko solimy. Odstawiamy na 15-30 minut, aż puści soki. Dokładnie odciskamy w dłoniach.
- Bułkę moczymy w wodzie lub mleko i gdy zmięknie, dokładnie odciskamy w dłoniach.
- Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce, ale na małych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy.
- Do odciśniętej cukinii dodajemy startą cebulę, marchewkę oraz czosnek, oliwę, namoczoną bułkę, kaszę manną, natkę pietruszki i jajka. Doprawiamy pieprzem, papryką, suszonym czosnkiem, kurkumą oraz oregano. Dokładnie wyrabiamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Masę cukiniową wykładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch.
- Pieczemy bez przykrycia przez 1 godzinę i 15 minut (lub nieco dłużej, do zrumienienia). Całkowicie ostudzić.
Uwielbiam pasztety, ale pasztet z cukinią to prawdziwe odkrycie! To danie jest nie tylko niesamowicie smaczne, ale także zdrowe i lekkie. Przygotowanie go jest naprawdę proste, a efekt końcowy zachwycający zarówno dla podniebienia, jak i dla oka. Cukinia nadaje mu delikatności i świeżości, czego szukałam w tradycyjnych pasztetach mięsnych. Teraz, z tym przepisem, mam zdrowszą alternatywę, która staje się moim ulubionym daniem na różne okazje. Polecam każdemu spróbować tego przepisu – przekonacie się sami, jak pyszny i zdrowy może być pasztet z cukinią!
OdpowiedzUsuń