Miękkie, lekkie, pełnoziarniste bułeczki drożdżowe. Zdrowsze niż tradycyjne bułki przygotowane wyłącznie ze zwykłej białej mąki pszennej. Możecie przygotować je tylko z pełnoziarnistej mąki Typ 1850 (bułeczki będą cięższe i mniej wyrośnięte) lub użyć skomponowanej przez siebie mieszanki mąk pszennych. Swoje bułeczki przygotowałam z mąki pszennej typ 450 i pełnoziarnistej typ 1850, w proporcji 2:1.
Dokładnie wyrobione ciasto jest plastyczne i szybko rośnie, a uformowane bułeczki dobrze trzymają kształt. Układamy je na blaszce z zachowaniem odstępów - w czasie pieczenia mocno się napuszą.
Najczęściej wykorzystuję je do burgerów, ale są tak uniwersale, że śmiało możecie podać je zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami.
W wersji wegańskiej można pominąć jajko, a mleko krowie zastąpić roślinnym lub wodą
-----------------------------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 9 SZTUK
- 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 (lub mieszanki zwykłej mąki pszennej typ 400 do 550 i mąki pełnoziarnistej typ 1850 - w dowolnych proporcjach)
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 150 ml ciepłej wody
- 150 ml ciepłego mleka
- 1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)
- 4 łyżki oliwy /oleju lub roztopionego masła
- 2 płaskie łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
- do posypania: nasiona chia
WYKONANIE
- Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Stopniowo, mieszając łyżką, dolewamy 150 ml ciepłej (nie gorącej!) wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, do wyrośnięcia.
- Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, mleko, olej i żółtko. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odstawać od boków miski, będzie elastyczne, gładkie i lśniące.
- Natłuszczonymi rękoma zagarniamy ciasto pod spód, formując kulę. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce bez przeciągów (np. obok grzejnika).
- Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i formujemy gruby wałek. Dzielimy na 9 części, po około 95 g każda. W dłoniach, kolejno, formujemy zgrabne bułeczki (naciągając ciasto z wierzchu pod spód).
- Układamy zachowując odstępy (na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia), luźno przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, do napuszenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu.
- Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy nasionami chia.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz