Ciemny, brązowy bigos wegetariański - idealny na wigilijną kolację. Jego tajemnicą jest długie i powolne gotowanie, a następnie mrożenie lub schładzanie i ponowne podgrzewanie na małym ogniu.
Bigos należy schłodzić i wstawić na noc do lodówki lub wynieść w zimne miejsce np. do garażu. Następnego dnia podgrzać i znów schodzić. Czynność tę powtarzać przez trzy kolejne dni. Po ostatnim podgrzaniu i dokładnym zagotowaniu można przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i trzymać w lodówce przez maksymalnie tydzień. Lub schłodzić, przełożyć do strunowych woreczków i zamrozić. Im częściej odgrzewany bigos, tym lepszy. Im dłużej stoi, tym więcej nabiera aromatu i staje się bogatszy w smaku.
Część bigosu można wykorzystać jako farsz do pasztecików drożdżowych.
______________________________________________
SKŁADNIKI
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 250-500 g grzybów leśnych mrożonych
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy lub oleju (np. ze słoiczka z pomidorami)
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 100 g suszonej żurawiny
- 4 łyżki suszonej czerwonej soczewicy
- 40 g suszonych pomidorów ze słoiczka
- 2 i 1/2 szklanki bulionu lub wody (najlepiej z sosem sojowym lub ekologiczną warzywną kostką bulionową)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 kulki jałowca
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- sól
WYKONANIE
- Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i jeśli jest bardzo kwaśna opłukujemy na sicie. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Grzyby zostawiamy na blacie do rozmrożenia. Soczewicę opłukujemy na sicie. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
- W większym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub oleju. Dodajemy cebulę i marchewkę. Smażymy, na umiarkowanym ogniu, przez 5 minut. Często mieszamy, nie rumienimy.
- Dodajemy grzyby oraz soczewicę, a po chwili także suszoną żurawinę i pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pozostałe przyprawy. Smażymy 3 minuty, często mieszając.
- Wlewamy czerwone wino i chwilę odparowujemy.
- Dolewamy bulion lub wodę oraz sos sojowy. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 1-2 godziny, aż większość płynu odparuje. Można chwilę pogotować bez przykrycia, gdyby pozostało dużo płynu (lub zagęścić 1 łyżeczką mąki rozprowadzoną w 2 łyżkach zimnej wody. Po dodaniu mąki zagotować) .
- Dodajemy natkę pietruszki, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz