Jeśli z wypieków zostaną Wam białka, przygotujcie pyszny deser bezowy z gruszką w syropie, lekkim kremem waniliowym i sosem toffee.
Pojedyncze składniki deseru można przygotować z wyprzedzeniem , a całość złożyć przed samym podaniem.
Krem toffee nie jest niezbędny, ale bardzo pasuje i nadaje deserowi charakteru. Blat bezowy można upiec 2-3 dni wcześniej i do czasu użycia przechowywać na kuchennym blacie. Krem jest nieskomplikowany i jestem pewna, że nikomu nie sprawi problemów. Trzeba tylko pamiętać o dokładnym schłodzeniu śmietanki.
SKŁADNIKI / 4 PORCJE
- 3 białka z jajek o rozmiarze M
- mała szczypta soli
- 150 g (1 i 1/2 szklanki) cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
GRUSZKA W SYROPIE
- 1 gruszka
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
KREM
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30 %, schładzanej minimum 12 godzin
- 1/2 łyżki cukru lub ksylitolu
- opcjonalnie, ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii
SOS TOFFEE, np. z TEGO przepisu
opcjonalnie: 20 g gorzkiej czekolady, startej na tarce
WYKONANIE
- Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Do misy miksera wlewamy białka i dodajemy małą szczyptę soli. Ubijamy na niezbyt sztywną pianę.
- Cały czas miksując, dosypujemy po 1 łyżce cukru, kolejną dodając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Nie należy spieszyć się z dodawanie kolejnych porcji cukru.
- Na koniec piana powinna być lekka, sztywna i lśniąca, bez widocznych drobinek cukru (można rozetrzeć odrobinę masy między palcami).
- Na koniec dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Krótko ubijamy.
- Pianę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie rozprowadzamy na kształt prostokąta o wymiarach 20 x30 cm.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 120 stopniach C, a następnie redukujemy temperaturę do 100 stopni C i suszymy 2 godziny. Zostawiamy w wyłączonym piekarniku, do całkowitego ostygnięcia. Łamiemy na 8 kawałków.
- GRUSZKĘ obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
- W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Wkładamy pokrojoną gruszkę (powinna być cała zanurzona), w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Zagotowujemy, przykrywamy i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 20-30 minut, w zależności od miękkości gruszki. Przed użyciem kroimy na cieńsze plasterki.
- KREM: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji (około 5 minut). Do czasu użycia przechowujemy w lodówce.
- Na dużym talerzu układamy kawałki bezy, łyżką wykładamy porcje kremu i pokrojoną gruszkę. Dekorujemy odrobiną sosu toffee i wiórkami czekolady. Można posypać listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz