Mini bułeczki drożdżowe - miękkie, puszyste i lekkie. Bogate w smaku, bo przygotowane z ciasta z dodatkiem masła i jajek. Po uformowaniu i napuszeniu, dodatkowo posypane sezamem lub nasionami chia (lub makiem).
Są dosyć małe, dzięki czemu nadają się na imprezy i przyjęcia. Zawsze jako pierwsze znikają z talerza.
Można też uformować i upiec większe bułki, które będą świetne do domowych burgerów lub do przygotowania zdrowych kanapek.
__________________________________________
SKŁADNIKI / 40 małych bułeczek lub 9 dużych bułek
- 375 g (2 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 10 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych
- 1 łyżka cukru
- 250 ml letniego mleka lub wody
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
- nasiona chia, sezam lub mak do posypania
- oliwa do natłuszczenia
___________________________________________
WYKONANIE
- Masło i jajko wyjmujemy wcześniej z lodówki. Zostawiamy na blacie do ocieplenia.
- Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy cukier , 2 łyżki mąki i stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy 150 ml letniego mleka lub wody. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
- Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy sól, 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania bułeczek), dolewamy wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko lub wodę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, przez około 10 minut.
- Podczas miksowania, dodajemy po kawałku miękkie masło, kolejną porcję dorzucając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z ciastem. Na koniec ciasto powinno odchodzić od ścianek dzieży, być gładkie, lśniące i elastyczne.
- Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód formując kulę. Natłuszczamy oliwą, przykrywamy folią spożywczą lub lniana ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, np. w pobliżu grzejnika.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i formujemy zgrabny wałek. Nożem odcinamy po kawałku ciasta i zawijając pod spód formujemy zgrabne bułeczki.
- Układamy na blaszce, zachowując odstępy. Wierzch natłuszczamy niewielką ilością oliwy i luźno przykrywamy arkuszem folii spożywczej. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
- Na 15 minut przed końcem wyrastania zaczynamy rozgrzewać piekarnik do 200 stopni C, bez termoobiegu.
- Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy nasionami chia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, aż będą złociste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz