SOS TOFFEE

Domowy sos toffee to właściwie słodka śmietanka z cukrem, masłem  i miodem dłuuugo gotowana do zbrązowienia. Idealnie nadaje się jako polewa do lodów, gofrów, naleśników, deserów i ciast - w szczególności do kremowych, gęstych serników. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, właściwie gotuje się sam. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać przez około 15 minut na minimalnym ogniu. Ciepły sos przelewamy do czystego słoiczka, zakręcamy. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce. Przed podaniem podgrzewamy na minimalnej mocy palnika.

SKŁADNIKI
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki masła (100 g)
  • 4 łyżki miodu lub golden syropu
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%
WYKONANIE
  • Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i mieszając zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy masę przez około 15 minut, aż sos się zredukuje, uzyska brązową barwę i zgęstnieje. Dodatkowo zgęstnieje jeszcze po ostudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz