SOS TOFFI

Domowy sos toffi to właściwie słodka śmietanka z cukrem, masłem  i miodem długo gotowana do zbrązowienia. Idealnie nadaje się jako polewa do lodów, gofrów, naleśników, deserów i ciast - w szczególności do kremowych, gęstych serników. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, właściwie gotuje się sam. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać przez około 15 minut na małym ogniu.

 Ciepły sos przelewamy do czystego słoiczka, zakręcamy. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce. Przed podaniem podgrzewamy na minimalnej mocy palnika.

SKŁADNIKI
  • 50 g masła 
  • 50g(1/4szklanki)cukru trzcinowego
  • 80 g (1/4 szklanki) płynnego miodu
  • 250 ml śmietanki 30% 
WYKONANIE
  • Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy. 
  • Zmniejszamy płomień do małego i gotujemy 15-25 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Dodatkowo zgęstnieje jeszcze po ostudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz