Lekki, pyszny i prosty sos, który można podać na codzienny lub bardziej uroczysty obiad. Z całymi kapeluszami pieczarek, które dzięki odpowiedniemu przygotowaniu, pozostają jędrne i soczyste. Z listkami jarmużu (lub szpinaku, jeśli lubimy) i suszonymi pomidorami. Wszystko zanurzone w kremowym sosie śmietanowym z odrobiną passaty pomidorowej.
Sos można przygotować wcześniej i później odgrzać (w razie potrzeby dolewając trochę gorącej wody lub/i śmietanki).
Najlepiej smakuje z ziemniaczkami puree. Można podać jako dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs.
W wersji wegańskiej, śmietankę 30% zastępujemy mlekiem kokosowym.
SKŁADNIKI /2-3 PORCJE
- 250 g małych pieczarek
- 2 łyżki oliwy lub oleju z suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
- garść listków jarmużu (w małych kawałkach, bez łodyżek)
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- 1/3 szklanki śmietany 30% (lub mleka kokosowego)
- 1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE
- Pieczarki oczyszczamy, odcinamy nóżki i kroimy je w grube plastry. Kapelusze pozostawiamy w całości.
- Czosnek kroimy w plastry, suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki.
- Na patelni z wysokim rantem rozgrzewamy oliwę lub olej. Dodajemy pieczarki (kapelusze i ogonki) i smażymy na dużym ogniu, 2 minuty.
- Dodajemy suszone pomidory, czosnek i jarmuż. Smażymy, mieszając, 3 minuty. Uważamy, aby nie przypalić warzyw.
- Doprawiamy szczyptą soli, pieprzem, suszonym oregano i odrobiną chili. Dodajemy passatę pomidorową i smażymy 1 minutę
- Dolewamy wodę, a po chwili także śmietankę i sok z cytryny. Gotujemy 2 minuty, bez przykrycia, aż sos lekko zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz