SOS POMIDOROWO - ŚMIETANOWY Z PIECZARKAMI, JARMUŻEM I SUSZONYMI POMIDORAMI


Lekki, pyszny i prosty sos, który można podać na codzienny lub bardziej uroczysty obiad. Z całymi kapeluszami pieczarek, które dzięki odpowiedniemu przygotowaniu, pozostają jędrne i soczyste. Z listkami jarmużu (lub szpinaku, jeśli lubimy) i suszonymi pomidorami. Wszystko zanurzone w kremowym sosie śmietanowym z odrobiną passaty pomidorowej.
Sos można przygotować wcześniej i później odgrzać (w razie potrzeby dolewając trochę gorącej wody lub/i śmietanki).
Najlepiej smakuje z ziemniaczkami puree. Można podać jako dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs.
W wersji wegańskiej, śmietankę 30% zastępujemy mlekiem kokosowym.

SKŁADNIKI /2-3 PORCJE
  • 250 g małych pieczarek
  • 2 łyżki oliwy lub oleju z suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka 
  • garść listków jarmużu (w małych kawałkach, bez łodyżek)
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • 1/3 szklanki śmietany 30% (lub mleka kokosowego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE
  • Pieczarki oczyszczamy, odcinamy nóżki i kroimy je w grube plastry. Kapelusze pozostawiamy w całości.
  • Czosnek kroimy w plastry, suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki.  
  • Na patelni z wysokim rantem rozgrzewamy oliwę lub olej. Dodajemy pieczarki (kapelusze i ogonki) i smażymy na dużym ogniu, 2 minuty. 
  • Dodajemy suszone pomidory, czosnek i jarmuż. Smażymy, mieszając, 3 minuty. Uważamy, aby nie przypalić warzyw.
  • Doprawiamy szczyptą soli, pieprzem, suszonym oregano i odrobiną chili. Dodajemy passatę pomidorową i smażymy 1 minutę
  • Dolewamy wodę, a po chwili także śmietankę i sok z cytryny. Gotujemy 2 minuty, bez przykrycia,  aż sos lekko zgęstnieje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz