Zdrowa, lekka i ekspresowa zupa pomidorowa, tzw. pomidorówka. Smakuje jak u babci czy mamy, choć nie zawiera mięsa. Jest za to pełna warzyw (marchewki, pietruszki, selera, pora), które na początku należy długo i cierpliwie podsmażać na oliwie. Dzięki temu wydobywamy z nich maksimum aromatu i pełnię smaku. Następnie zalewamy wszystko bulionem i gotujemy na minimalnym ogniu, do miękkości warzyw.
Na koniec zagęszczamy zupę, solidną porcją koncentratu pomidorowego i zabielamy homogenizowaną śmietaną.
Podajemy z makaronem lub ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.
W wersji wegańskiej śmietanę 18% można zastąpić mlekiem kokosowym lub śmietaną sojową.
Zupa dobrze smakuje także bez zabielania. Wówczas można ją dłużej przechowywać w lodówce lub zawekować i trzymać w spiżarce nawet przez kilka tygodni.
Zupa dobrze smakuje także bez zabielania. Wówczas można ją dłużej przechowywać w lodówce lub zawekować i trzymać w spiżarce nawet przez kilka tygodni.
----------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 6 PORCJI- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- duży kawałek selera
- 1 por
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 pęczek natki pietruszki / listki i łodyżki oddzielnie
- 1,5 l domowego bulionu lub wody (np. z rozpuszczoną ekologiczną kostką warzywną lub 2-3 łyżeczkami bulionu ze słoiczka, np takiego )
- PRZYPRAWY: 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g), polecam taki
- 4 łyżki śmietany 18%
WYKONANIE
- Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w małą kostkę lub cienkie półplasterki. Pora kroimy na 3 kawałki i dokładnie płuczemy pod strumieniem bieżącej wody. Cebulę w łupinie opiekamy nad palnikiem. Łodyżki natki pietruszki związujemy nicią. Listki natki pietruszki drobno siekamy.
- Warzywa wkładamy do garnka (oprócz listków natki pietruszki), dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Polewamy oliwą lub olejem i stawiamy na ogniu.
- Smażymy na średniej mocy palnika, często mieszając, przez około 15 minut. Uważamy, aby nie przypalić warzyw.
- W międzyczasie doprawiamy solą (nie za dużo, jeśli bulion jest słony) i pieprzem.
- Dolewamy bulion lub wodę, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 30 minut. Bulion powinien tylko lekko pyrkać.
- Wyjmujemy łodyżki natki, cebulę i kawałki pora. Dodajemy koncentrat pomidorowy.
- Zagotowujemy, przykrywamy i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 10 minut. Odstawiamy z ognia.
- W miseczce rozprowadzamy śmietanę z 1 chochelką wywaru (dodawanym stopniowo). Przelewamy do garnka z zupą, dodajemy połowę posiekanej natki pietruszki i mieszamy.
- Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Podajemy z pozostałą natką pietruszki i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Przed podaniem podgrzewamy, nie doprowadzając jednak do zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz