KULKI MOCY Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI I KASZĄ GRYCZANĄ

Zdrowe pralinki w wersji fit. Przygotowane z daktyli (wcześniej należy je namoczyć), migdałów i orzeszków ziemnych. Z masłem orzechowym i nietypowym składnikiem w postaci surowej kaszy gryczanej. Naturalnie słodkie, z chrupiącą posypką na zewnątrz. Przydadzą się dla osób które dbają o figurę, a nie chcą rezygnować z "czegoś" słodkiego do kawki.

SKŁADNIKI / 28 sztuk
  • 1 pełna łyżka masła orzechowego
  • 75 g (1/2 szklanki) migdałów
  • 75 g (1/2 szklanki) orzeszków ziemnych
  • 50 g (1/4 szklanki) kaszy gryczanej
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 200 g daktyli bez pestek
POLEWA CZEKOLADOWA
  • 90-100 g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
POSYPKA 
  • 70 g (1/3 szklanki) kaszy gryczanej
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 15 g (1/3 szklanki) amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżka syropu klonowego
WYKONANIE
  • POSYPKA: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu.
  •  Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 -15 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy na blat i zostawiamy do wystygnięcia. Rozdrabniamy w dłoniach na drobną posypkę.
  • KULKI: Daktyle wkładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia i odsączamy. Przekładamy do pojemnika malaksera.
  • Dodajemy pozostałe składniki i rozdrabniamy 2-3 minuty, na gładką, kleistą masę.
  • Łyżeczką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Odkładamy na talerz.
  • POLEWA CZEKOLADOWA: Połamaną na kostki czekoladę rozpuszczamy z 1 łyżką oleju, w kąpieli wodnej. 
  • Każdą kulkę nabijamy na patyczek do szaszłyka, moczymy w ciepłej, płynnej czekoladzie, a następnie w posypce z kaszy gryczanej. Odkładamy na kratkę do wystygnięcia.
  • Przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki. Schładzamy minimum 4 godziny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz