Zdrowe pralinki w wersji fit. Przygotowane z daktyli (wcześniej należy je namoczyć), migdałów i orzeszków ziemnych. Z masłem orzechowym i nietypowym składnikiem w postaci surowej kaszy gryczanej. Naturalnie słodkie, z chrupiącą posypką na zewnątrz. Przydadzą się dla osób które dbają o figurę, a nie chcą rezygnować z "czegoś" słodkiego do kawki.
SKŁADNIKI / 28 sztuk
- 1 pełna łyżka masła orzechowego
- 75 g (1/2 szklanki) migdałów
- 75 g (1/2 szklanki) orzeszków ziemnych
- 50 g (1/4 szklanki) kaszy gryczanej
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 200 g daktyli bez pestek
POLEWA CZEKOLADOWA
- 90-100 g gorzkiej czekolady, roztopionej
- 1 łyżka oleju kokosowego
POSYPKA
- 70 g (1/3 szklanki) kaszy gryczanej
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 15 g (1/3 szklanki) amarantusa ekspandowanego
- 1 łyżka syropu klonowego
WYKONANIE
- POSYPKA: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu.
- Wszystkie składniki mieszamy w miseczce i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 -15 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy na blat i zostawiamy do wystygnięcia. Rozdrabniamy w dłoniach na drobną posypkę.
- KULKI: Daktyle wkładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia i odsączamy. Przekładamy do pojemnika malaksera.
- Dodajemy pozostałe składniki i rozdrabniamy 2-3 minuty, na gładką, kleistą masę.
- Łyżeczką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Odkładamy na talerz.
- POLEWA CZEKOLADOWA: Połamaną na kostki czekoladę rozpuszczamy z 1 łyżką oleju, w kąpieli wodnej.
- Każdą kulkę nabijamy na patyczek do szaszłyka, moczymy w ciepłej, płynnej czekoladzie, a następnie w posypce z kaszy gryczanej. Odkładamy na kratkę do wystygnięcia.
- Przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki. Schładzamy minimum 4 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz