Wilgotne, leciutkie i mocno czekoladowe ciasto bez dodatku białej mąki. O zachwycającej piankowej konsystencji. Nie za gorzkie i nie za słodkie, takie w sam raz.
Z dodatkiem mąki gryczanej, mielonych migdałów lub orzechów oraz jogurtu naturalnego. Można użyć gotowej mąki gryczanej ze sklepu lub odmierzyć odpowiednią ilość kaszy gryczanej i zmielić ją w młynku do kawy.
Uważajcie, aby nie przesuszyć ciasta, powinno być lekko niedopieczone, z miękkim środkiem, który będzie gęstniał w miarę stygnięcia.
Pokrojone na porcje ciasto, polecam serwować z prostym i pysznym kremem z mascarpone i ajerkoniaku.
---------------------------------------------------
SKŁADNIKI / na formę o średnicy 22 cmPokrojone na porcje ciasto, polecam serwować z prostym i pysznym kremem z mascarpone i ajerkoniaku.
---------------------------------------------------
- 180 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 4 jajka, żółtka i białka oddzielnie
- 40 g brązowego cukru
- 40 g białego cukru
- 80 g jogurtu naturalnego
- 80 g mielonych migdałów
- 40 g mąki gryczanej
- mała szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka sody
KREM Z MASCARPONE
- 500 g mascarpone
- 5 łyżek ajerkoniaku
- 1-2 łyżeczki cukru pudru lub ksylitolu
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
- Połamaną na kostki czekoladę i pokrojone na kawałki masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą). Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Do mniejszej miseczki wkładamy jogurt i mieszamy z sodą. Odstawiamy na 2 minuty do napęcznienia.
- W dużej misce ucieramy żółtka z brązowym cukrem, na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując, cienkim strumieniem dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem oraz dodajemy jogurt.
- Wyłączamy mikser i dodajemy mąkę gryczaną oraz mielone migdały. Mieszamy rózgą lub szpatułką, krótko, do połączenia składników.
- W oddzielnej misce ubijamy białka z solą, na lekko sztywną pianę. Cały czas miksując, łyżka po łyżce dosypujemy biały cukier, kolejną porcję dosypując, gdy poprzednia połączy się z masą. Na koniec piana powinna być gładka, puszysta i lśniąca.
- 1/3 piany przekładamy do miski z masą czekoladową i delikatnie mieszamy rózgą lub szpatułką. Dodajemy pozostałą pianę i krótko mieszamy.
- Przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minuty, aż wierzch będzie ścięty, a środek pozostanie miękki. Wyjmujemy na blat i zostawiamy w formie do ostygnięcia.
- Porcje ciasta podajemy z kremem mascarpone ( wszystkie składniki miksujemy 1-2 minuty, do uzyskania puszystej konsystencji).
Apetyczne :)
OdpowiedzUsuń