GRYCZANE CIASTO CZEKOLADOWE

Wilgotne, leciutkie i mocno czekoladowe ciasto bez dodatku białej mąki. O zachwycającej piankowej konsystencji. Nie za gorzkie i nie za słodkie, takie w sam raz. 
Z dodatkiem mąki gryczanej, mielonych migdałów lub orzechów oraz jogurtu naturalnego. Można użyć gotowej mąki gryczanej ze sklepu lub odmierzyć odpowiednią ilość kaszy gryczanej i zmielić ją w młynku do kawy. 
 Uważajcie, aby nie przesuszyć ciasta, powinno być lekko niedopieczone, z miękkim środkiem, który będzie gęstniał w miarę stygnięcia. 
Pokrojone na porcje ciasto, polecam serwować z prostym i pysznym kremem z mascarpone i ajerkoniaku. 
---------------------------------------------------
SKŁADNIKI / na formę o średnicy 22 cm
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 4 jajka, żółtka i białka oddzielnie
  • 40 g brązowego cukru
  • 40 g białego cukru
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 80 g mielonych migdałów
  • 40 g mąki gryczanej
  • mała szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka sody
KREM Z MASCARPONE
  • 500 g mascarpone
  • 5 łyżek ajerkoniaku
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru lub ksylitolu
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
  • Połamaną na kostki czekoladę i pokrojone na kawałki masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą). Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • Do mniejszej miseczki wkładamy jogurt i mieszamy z sodą. Odstawiamy na 2 minuty do napęcznienia. 
  •  W dużej misce ucieramy żółtka z brązowym cukrem, na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując, cienkim strumieniem dolewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem oraz dodajemy jogurt. 
  • Wyłączamy mikser i dodajemy mąkę gryczaną  oraz mielone migdały. Mieszamy rózgą lub szpatułką, krótko, do połączenia składników.
  • W oddzielnej misce ubijamy białka z solą, na lekko sztywną pianę. Cały czas miksując, łyżka po łyżce dosypujemy biały cukier, kolejną porcję dosypując, gdy poprzednia połączy się z masą. Na koniec piana powinna być gładka, puszysta i lśniąca.
  • 1/3 piany przekładamy do miski z masą czekoladową i delikatnie mieszamy rózgą lub szpatułką. Dodajemy pozostałą pianę i krótko mieszamy.
  • Przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30 minuty, aż wierzch będzie ścięty, a środek pozostanie miękki. Wyjmujemy na blat i zostawiamy w formie do ostygnięcia.
  • Porcje ciasta podajemy z kremem mascarpone ( wszystkie składniki miksujemy 1-2 minuty, do uzyskania puszystej konsystencji).

1 komentarz: