PODWÓJNIE CZEKOLADOWY CHLEBEK BANANOWY Z LUKREM Z MARAKUI


Mięsiste, a równocześnie leciutkie i pulchne, kakaowe ciasto bananowe z kawałkami czekolady. Naturalnie słodkie, choć bez dodatku słodzików w postaci cukru, miodu, czy syropu klonowego. Opcjonalnie udekorowane pysznym lukrem z marakui i cukru pudru.
Pokrojone w grube plastry ciasto będzie idealne do filiżanki kawy czy zabrania do pracy. Jest świetnym sposobem na wykorzystanie bardzo dojrzałych, słodkich bananów (z poczerniałą skórką). 
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, tuż po upieczeniu, ale trzymane pod przykryciem, będzie dobre przez kilka kolejnych dni.  Plastry ciasta można krótko podgrzać na suchej patelni (z obu stron). Zrobi się mięciutkie, a zatopione kawałeczki czekolady płynne.
Można podać z dżemem morelowym lub brzoskwiniowym i/ lub bitą śmietaną.
------------------------------------------
SKŁADNIKI
  • 2 banany (około 200 g)
  • 2 jajka
  • 150 g masła, roztopionego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
LUKIER Z MARAKUI
  • miąższ z 2 marakui
  • 4 pełne łyżki cukru pudru
WYKONANIE
  • Jajka i jogurt wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy do ocieplenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C, bez termoobiegu. 
  • Formę keksową o wymiarach 27x9 cm. (w mniejszej formie, ciasto będzie piekło się dłużej, w większej - krócej) smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  • W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy pokrojone w kostkę masło. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • W miseczce mieszamy jogurt z sodą.
  • Czekoladę kroimy w małą kostkę.
  • Banany blendujemy z jajkami (można ugnieść widelcem). Cały czas blendując/mieszając, na przemian dodajemy masło i jogurt.
  • Do większej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy masę bananową i pokrojoną na kawałki czekoladę. Krótko mieszamy - tylko do połączenia składników.
  • Przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw suchego patyczka.
  • Zostawiamy w formie do lekkiego przestygnięcia, wyjmujemy na kratkę i jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem (wszystkie składniki energicznie ucieramy w miseczce).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz