Kulki mocy, to ręcznie robione pralinki, przygotowane w 100% z naturalnych składników. Bez cukru, laktozy, glutenu i produktów odzwierzęcych. Świetnie zaspokajają apetyt na słodycze. Będą dobre do popołudniowej kawki lub lunchboxu, do zabrania do szkoły czy pracy.
Stanowią szybki i łatwy sposób na przygotowanie zdrowej i równocześnie pysznej przekąski.
SKŁADNIKI / 18 sztuk
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 1 szklanka orzechów, dowolnych: nerkowca, pekan, laskowych, migdałów lub ich mieszanki (można użyć orzechów już zmielonych)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki nasion chia, można pominąć, jeśli nie mamy
- 2 pełne łyżki masła orzechowego niesolonego
WYKONANIE
- Daktyle wkładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na minimum 15 minut. Odsączamy.
- Orzechy rozmiksowujemy w malakserze / thermomixie lub rozdrabniaczu z ostrzem w kształcie litery S.
- Dodajemy daktyle i wiórki kokosowe. Ponownie rozmiksowujemy, na kleistą pastę z małymi cząstkami składników. Jeśli masa za mało się klei można dodać 1 łyżeczkę wody).
- Dodajemy nasiona chia oraz masło orzechowe i rozdrabniamy jeszcze 1 minutę.
- Łyżką nabieramy porcje masy i ugniatając w zwilżonych wodą dłoniach, formujemy zgrabne kulki.
- Można obtoczyć w gorzkim kakao, wiórkach kokosowych lub mielonych migdałach/orzechach.
- Przed podaniem schładzamy kilka godzin w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz