ORZECHOWE KULKI MOCY


Kulki mocy, to ręcznie robione pralinki, przygotowane w 100% z naturalnych składników. Bez cukru, laktozy, glutenu i produktów odzwierzęcych. Świetnie zaspokajają apetyt na słodycze. Będą  dobre do popołudniowej kawki lub lunchboxu, do zabrania do szkoły czy pracy.
Stanowią szybki i łatwy sposób na przygotowanie zdrowej i równocześnie pysznej przekąski. 

SKŁADNIKI / 18 sztuk
  • 1 szklanka suszonych daktyli 
  • 1 szklanka orzechów, dowolnych: nerkowca, pekan, laskowych, migdałów lub ich mieszanki (można użyć orzechów już zmielonych)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki nasion chia, można pominąć, jeśli nie mamy
  • 2 pełne łyżki masła orzechowego niesolonego
WYKONANIE
  • Daktyle wkładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na minimum 15 minut. Odsączamy.
  • Orzechy rozmiksowujemy w malakserze / thermomixie lub rozdrabniaczu z ostrzem w kształcie litery S. 
  • Dodajemy daktyle i wiórki kokosowe. Ponownie rozmiksowujemy, na kleistą pastę z małymi cząstkami składników. Jeśli masa za mało się klei można dodać 1 łyżeczkę wody).
  • Dodajemy nasiona chia oraz masło orzechowe i rozdrabniamy jeszcze 1 minutę. 
  • Łyżką nabieramy porcje masy i ugniatając w zwilżonych wodą dłoniach, formujemy zgrabne kulki.
  • Można obtoczyć w gorzkim kakao, wiórkach kokosowych lub mielonych migdałach/orzechach. 
  • Przed podaniem schładzamy kilka godzin w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz