Roślinna wersja znanego włoskiego sosu bolognese. Podstawą są tu rozdrobnione i dokładnie wysmażone warzywa - marchewka, pietruszka, seler, cebula i czosnek oraz soczewica. Wszystko ugotowane w czerwonym winie oraz bulionie z dużą ilością koncentratu pomidorowego oraz opcjonalnie, także z pomidorami z puszki. Całość doprawiona suszonym oregano, rozmarynem i szczyptą chili w proszku lub płatkach.
Czynności podsmażania warzyw nie należy pomijać. Powinniśmy wykonywać ją cierpliwie i dokładnie, uważając, aby nie przypalić warzyw, lecz tylko delikatnie je zezłocić (uzyskać drobne, ładnie zrumienione kawałki).
Gotowy, gorący sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem i posypujemy tartym parmezanem, lub w wersji wegańskiej jego roślinnym zamiennikiem.
Sosik można zapasteryzować: gorący sos wkładamy do wyparzonych słoików (np. wyjętych prosto ze zmywarki), zakręcamy i na 30 minut wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni C - bez termoobiegu.
-----------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 6 PORCJI- 2 łyżki oleju
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 plaster selera
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- opcjonalnie - 2 suszone grzybki
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
- 3 szklanki bulionu warzywnego ( u mnie woda + 2 łyżki bulionu ze słoiczka)
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- opcjonalnie - 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżki suszonego oregano, 1 listek laurowy, szczypta chili w proszku lub płatkach, 2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
DO PODANIA: tarty parmezan, bazylia
WYKONANIE
- Marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy. Seler naciowy dokładnie myjemy. Wszystkie warzywa rozmiksowujemy w malakserze lub drobno kroimy (wszystkie warzywa oprócz selera naciowego można zetrzeć na tarce o dużych oczkach).
- Suszone grzyby płuczemy i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy do napęcznienia, odsączamy, kroimy w drobną kosteczkę.
- W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i dodajemy rozdrobnione warzywa. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez 20 minut, aż znacznie zmniejszą objętość i lekko się zezłocą. Co jakiś czas mieszamy i zdrapujemy je łopatką. Można podlać niewielką ilością wody lub bulionu.
- Dodajemy soczewicę i suszone grzyby. Doprawiamy solą (nie za dużo, jeśli bulion jest słony), świeżo zmielonym czarnym pieprzem, suszonym oregano i ostrą papryką. Wrzucamy listek laurowy.
- Wlewamy czerwone wino i wygotowujemy 2 minuty na większym ogniu. Często mieszamy.
- Dodajemy 2 szklanki gorącego bulionu, zagotowujemy, przykrywamy i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 30 minut.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i pozostały bulion oraz pomidory z puszki, jeśli używamy. Zagotowujemy, przykrywamy i redukujemy płomień. Gotujemy 30 minut, aż sos zagęści się, a soczewica będzie zupełnie miękka.
- Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Mieszamy z natką pietruszki.
- Podajemy z makaronem spaghetti. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz