Wspaniały sernik kawowy na kakaowym spodzie. Delikatny, lekki i puszysty. Z lśniącą polewą kakaową i mocnym akcentem kawy.
Do przygotowania masy serowej użyłam ricotty i mascarpone, dzięki czemu sernik uzyskał wyjątkowo puszystą i wilgotną strukturę.
Dzięki pieczeniu z parą wodną, nie popękał i pozostał w jasnym kremowym kolorze.
W razie potrzeby ricottę można zastąpić gładkim twarogiem, a kawę i wodę do przygotowania polewy, 50 ml espresso.
Porcje sernika można udekorować ziarenkami kawy i serwować z kieliszkiem likieru kawowego.
Porcje sernika można udekorować ziarenkami kawy i serwować z kieliszkiem likieru kawowego.
SKŁADNIKI
SPÓD
- 150 g (1 szklanka) mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- 3 łyżki zimnej wody
MASA SEROWA
- 750 g ricotty lub gładkiego twarogu
- 250 g mascarpone
- 200 g cukru ( można dać mniej)
- 4 jajka
- 100 ml śmietany 30%
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
POLEWA KAWOWA
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki wody
- 3 płaskie łyżki kakao
WYKONANIE
- Składniki na masę serową wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia.
- Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C, bez termoobiegu. Gdy piekarnik będzie rozgrzany, na jego spodzie stawiamy keksówkę wypełnioną wrzątkiem (do 3/4 wysokości).
- SPÓD: wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Wykładamy nim spód i boki tortownicy. Wstawiamy do lodówki.
- MASA SEROWA: W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy śmietankę z kawą. Mieszamy do rozpuszczenia kawy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Do miski wkładamy ricottę, mascarpone i cukier. Krótko miksujemy, na małych obrotach.
- Cały czas miksując, stopniowo dolewamy śmietankę z kawą i dodajemy po 1 jajku. Kolejne jajko wbijamy, gdy poprzednie połączy się z masą. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników w gładką masę.
- Wylewamy na spód ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut w 175 stopniach C, aż boki sernika będą ścięte, a środek lekko" trzęsący". Zostawiamy w piekarniku do lekkiego przestygnięcia.
- POLEWA KAWOWA: Do rondelka wkładamy pokrojone w kostkę masło. Dodajemy cukier, kakao, wodę i kawę rozpuszczalną.
- Stawiamy na małym ogniu i mieszając podgrzewamy do zagotowania. Gotujemy krótko, 1 minutę, aż polewa lekko zgęstnieje, zrobi się gładka i lśniąca, bez widocznych ziarenek cukru. Odstawiamy z ognia.
- Boki zimnego sernika obkrajamy nożykiem i przekładamy na paterę. Na wierzchu rozprowadzamy ciepłą polewę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz