Szybkie do zrobienia danie (wszystko podsmażamy na jednej patelni), do którego nie potrzeba wyszukanych składników. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Jest dobre do odgrzewania w kolejnych dniach lub zabrania do pracy.
Przygotowany w ten sposób ryż, najczęściej podaję z plastrem grillowanego sera halloumi lub tofu. Można posypać pokruszoną fetą lub podać jako dodatek do grillowanych, smażonych czy pieczonych mięs i ryb.
Warto do tej potrawy ugotować wcześniej ryż lub - jeszcze lepiej - wykorzystać ten pozostały z obiadu.
-----------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJE- 1/2 puszki ugotowanej soczewicy, można dać więcej / użyłam takiej
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 3 łyżki oleju, np. ze słoiczka z pomidorami
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka
- 1 pomidor
- 1/2 czerwonej papryki
- 4 gałązki natki pietruszki, listki i łodyżki oddzielnie
- 2 łyżki pestek słonecznika
- sok z ćwiartki cytryny
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach
WYKONANIE
- Soczewicę odsączamy na sicie. Suszone pomidory, świeżego pomidora i czerwoną paprykę kroimy w małą kostkę, czosnek w cienkie plasterki, cebulę drobno siekamy. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia. Łodyżki i listki, oddzielnie siekamy.
- Na patelni szerokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i łodyżki natki pietruszki. Smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, często mieszając.
- Dodajemy czosnek, paprykę oraz suszone i świeże pomidory. Doprawiamy do smaku i smażymy 7 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dorzucamy ryż i odsączoną soczewicę, a po chwili także słonecznik i posiekane listki natki pietruszki.
- Skrapiamy cytryną ( jeśli obawiacie się kwaśnych smaków, sok można dodawać stopniowo). Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Można posypać kolendrą i podać z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz