Raita to klasyka kuchni indyjskiej. Rodzaj dipu na bazie jogurtu, świeżego ogórka i ziół. W mojej wersji także z odrobiną mieszanki przypraw - garam masala i tartym imbirem.
Raitę najczęściej podaję jako dodatek do sosów curry, choć świetnie smakuje także z chlebkiem pita lub naan oraz pieczonym ziemniaczkami. Wzbogaca smak smażonych i grillowanych mięs. Stanowi kontrast dla ostrych posiłków.
Przyprawę garam masala możecie zastąpić mieszanką sproszkowanej kolendry i kminu rzymskiego.
___________________________________
SKŁADNIKI- 250 g jogurtu naturalnego
- 1/4 dużego ogórka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- garść listków kolendry
- garść listków mięty
- 1 łyżka soku z limonki
- 1/4 łyżeczki przyprawy garam masala
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub cukru pudru
______________________________________
WYKONANIE
- Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki i ostrym nożem wykrajamy gniazda nasienne. Pozostałe kawałki ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do miseczki, lekko solimy i odstawiamy na 5 minut. Odsączamy z nadmiaru wody, przekładamy do salaterki.
- Czosnek i imbir ścieramy na tarce o małych oczkach. Miętę i kolendrę zgrubnie siekamy. Przekładamy do miski z ogórkiem.
- Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Przed podaniem skrapiamy oliwą i oprószamy odrobiną przyprawy garam masala. Można posypać świeżą kolendrą.
- Do czasu podania przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz