Naleśniki w wersji wytrawnej. Z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kremowym serem gorgonzola. Opcjonalnie także z orzeszkami pinii lub pestkami słonecznika. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można zrobić z wyprzedzeniem (wypełnić farszem i zrolować) a przed samym podaniem podsmażyć na rumiano i serwować z ciepłym sosem pomidorowym.
----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 6 sztuk- 6 naleśników, np. z tego przepisu
- 250 g szpinaku
- 2 łyżki oliwy
- 12 suszonych pomidorów ze słoiczka
- 125 g sera gorgonzola
- garść orzeszków pinii
SOS POMIDOROWY
- 400 g krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta chili w proszku lub płatkach
DO PODANIA: tarty parmezan
WYKONANIE
- Smażymy naleśniki. Szpinak płuczemy i dokładnie osuszamy. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Ser gorgonzola kroimy w małą kostkę. Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni, aż lekko się zezłocą.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Dodajemy szpinak i podgrzewamy, na dużym ogniu, aż zwiędnie. Przekładamy na deskę i zostawiamy do ostygnięcia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zgrubnie siekamy.
- SOS POMIDOROWY: Do rondelka wkładamy starty na tarce czosnek. Dodajemy 2 łyżki oliwy, mieszamy i stawiamy na ogniu. Smażymy 1 minutę i dodajemy pomidory z puszki.
- Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano oraz szczyptą chili.
- Zagotowujemy, redukujemy płomień i gotujemy 10 minut, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając.
- Na każdym naleśniku (na całej powierzchni) rozkładamy porcje szpinaku, suszonych pomidorów i gorgonzoli. Posypujemy orzeszkami pinii lub pestkami słonecznika. Zwijamy w roladkę.
- Smażymy z każdej strony, na 2 łyżkach oliwy, aż przyrumienią się i będą chrupiące. Podajemy z ciepłym sosem pomidorowym. Można posypać tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz