Pożywna, zdrowa i rozgrzewająca zupka, w sam raz na zimowe popołudnia. Szybka i łatwa w przygotowaniu, do zrobienia w 30 minut. Z lekkim orientalnym akcentem w postaci mleka kokosowego i curry w proszku.
Idealna, gdy najdzie nas ochota na lekką odmianę od tradycyjnych smaków. Polecam do wypróbowania.
-------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 6 PORCJI- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula lub kawałek pora (biała i jasnozielona część)
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki (200 g)
- 1 marchewka
- plaster selera
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 l bulionu warzywnego lub wody (np. z ekologiczną kostką warzywną)
- 400 g (1puszka) pomidorów
- 1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki mleka kokosowego lub śmietany 30%
- PRZYPRAWY: po 1 łyżeczce: soli (można dać mniej, jeśli bulion jest słony), świeżo zmielonego czarnego pieprzu, curry w proszku, kurkumy, szczypta chili w proszku lub płatkach
WYKONANIE
- Marchewkę, ziemniaki i seler kroimy w małą kostkę. Cebulę (lub pora) i czosnek drobno siekamy.
- Soczewicę płuczemy na sicie.
- W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę lub pora, czosnek, marchewkę, ziemniaki i seler. Smażymy 5 minut, na średnim ogniu, co jakiś czas mieszamy.
- Dodajemy wszystkie przyprawy i soczewicę. dolewamy bulion, Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 20 minut.
- Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Dodajemy mleczko kokosowe lub śmietankę oraz natkę pietruszki. Gotujemy 2 minuty.
musi świetnie rozgrzewać!
OdpowiedzUsuń