Taki barszczyk przygotujecie w mniej niż 40 minut. Nie jest zabielany śmietaną, więc można przygotować większą porcję i część zupki zawekować.
Jeśli nie macie ugotowanego wcześniej bulionu/rosołu, możecie użyć gorącej wody wymieszanej z 2 łyżkami bulionu ze słoiczka (np. takiego).
Jeśli nie macie ugotowanego wcześniej bulionu/rosołu, możecie użyć gorącej wody wymieszanej z 2 łyżkami bulionu ze słoiczka (np. takiego).
Najchętniej podaję go z ziemniaczkami puree (ugniecionymi z podsmażoną na rumiano cebulką) i kleksem kwaśnej śmietany (w wersji wegańskiej należy pominąć).
--------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 6 PORCJI- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- 2 duże buraki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 litra bulionu, np.warzywnego
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 3 łyżki soku z cytryny lub zakwasu z buraków
WYKONANIE
- Cebulę w łupinakch kładziemy na małym palniku i opalamy nad ogniem, Marchewkę i pietruszkę kroimy w półplastry, seler w małą kostkę. Soczewicę płuczemy na sicie.
- W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojone warzywa, opaloną cebulę oraz soczewicę. Dorzucamy listek laurowy i ziele angielskie.
- Smażymy 5 minut, na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając.
- W międzyczasie obieramy buraki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do garnka z warzywami i zalewamy bulionem.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego . Gotujemy 15 minut (zupa powinna tylko lekko "pyrkać").
- Dodajemy pomidory z puszki, starty na tarce czosnek i suszony majeranek. Ponownie przykrywamy i gotujemy 10 minut.
- Na koniec dolewamy sok z cytryny lub zakwas buraczany. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy, np. dodając więcej soli lub czosnku.
- Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i ziemniaczkami puree z cebulką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz