Inspirowane kuchnią koreańską, wegetariańskie (w wersji wegańskiej miód zastępujemy cukrem trzcinowym) danie z tofu w roli głównej. Dobre na ciepło i na zimno. Można odgrzać w kolejnym dniu.
Najlepiej smakuje z ryżem i opcjonalnie także z surówką z kapusty pekińskiej lub ugotowanym na parze brokułem.
Pokrojone na kawałki tofu, doprawiamy do smaku, obtaczamy w mące, obsmażamy na rumiano, a na koniec krótko gotujemy w pysznym gęstym i kleistym sosie, przygotowanym na bazie oleju sezamowego, sosu sojowego i ketchupu.
Danie jest proste i szybkie do zrobienia, pod warunkiem, że wcześniej zaopatrzycie się w potrzebne składniki.
Aby uzyskać grubszą panierkę, pokrojone w kostkę tofu najpierw obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i ponownie w mące. Dalej postępujemy jak w przepisie.
-------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJEAby uzyskać grubszą panierkę, pokrojone w kostkę tofu najpierw obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i ponownie w mące. Dalej postępujemy jak w przepisie.
-------------------------------------------------------
- 200 g tofu naturalnego, użyłam takiego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej / kukurydzianej / pszennej
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku i suszonego czosnku
- 3 łyżki oleju, np. kokosowego
DODATKOWO: 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku
SOS
- 2 płaskie łyżki sosu sojowego
- 2 płaskie łyżki słodkiego sosu chili
- 2 płaskie łyżki oleju sezamowego
- 2 płaskie łyżki ketchupu
- 2 płaskie łyżki miodu lub brązowego cukru (można dać mniej)
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego (lub soku z cytryny/limonki)
DO PODANIA: Ugotowany na sypko ryż, posiekany szczypiorek, uprażony na suchej patelni sezam
WYKONANIE
- Tofu lekko odsączamy na papierowym ręczniku i kroimy w kostkę o wymiarach 2x2 cm. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym czosnkiem.
- Przed samym smażeniem obtaczamy w mące ziemniaczanej/kukurydzianej lub pszennej
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek na cienkie plasterki.
- W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu.
- Na patelni o wysokich rantach rozgrzewamy olej. Wkładamy opanierowane tofu i smażymy po 1 minucie z każdej strony, aż przyrumieni się i będzie chrupiące. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Na tę samą patelnię wrzucamy cebulkę i czosnek (można dodać więcej oleju, jeśli jest taka potrzeba). Smażymy na średnim ogniu, przez 3 minuty, często mieszając, aż cebula zmięknie. Uważamy, aby nie przypalić czosnku.
- Wlewamy składniki sosu i zagotowujemy. Dodajemy obsmażone tofu i dusimy 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
- Podajemy z ugotowanym ryżem. Posypujemy szczypiorkiem i prażonym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz