RISOTTO Z POMIDORAMI


Pyszne, kremowe risotto wegetariańskie. Ugotowane na warzywnym bulionie z dodatkiem białego wina oraz świeżych i suszonych pomidorów. Na koniec doprawione parmezanem. Danie łatwo zmienić na wegańskie, wystarczy masło zastąpić oliwą, a zamiast parmezanu użyć płatków drożdżowych.
-------------------------------

SKŁADNIKI/ 3-4 PORCJE

  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 6 kawałków suszonych pomidorków z zalewy
  • 200 g (1 szklanka) surowego ryżu do risotto (arborio, carnaroli)
  • 125 ml  białego wytrawnego wina
  • 600 ml bulionu warzywnego  (u mnie woda i 1 łyżka bulionu ze słoiczka)
  • 2 duże pomidory malinowe (400 g)  lub 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 30 g sera parmezan lub grana padano
  • sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta płatków chili

DO PODANIA: 50 g pomidorków cherry pokrojonych na połówki*, pesto z bazylii, orzeszki pinii, 


WYKONANIE

  • Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Listki natki pietruszki siekamy, oddzielnie drobniutko kroimy łodyżki.
  • Świeże pomidory, jeśli używamy, kroimy w małą kostkę (można sparzyć i obrać ze skóry).
  • W szerokim garnku, na średnim ogniu, na 2 łyżkach oliwy i 25 g masła, szklimy cebulę i czosnek (około 3 minuty). Często mieszamy, nie rumienimy.
  • Dodajemy ryż i smażymy jeszcze 1 minutę. Wlewamy wino i gotujemy przez kilkanaście sekund, następnie dolewamy po pół szklanki gorącego bulionu i gotujemy bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, przez około 12 minut. Dodajemy kolejną porcję bulionu, gdy poprzednia będzie wchłonięta przez ryż. Na koniec ryż ma być ugotowany al dente.
  • Do risotto dodajemy pokrojone pomidory i łodyżki natki pietruszki. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano i ostrą papryką w proszku. Gotujemy na nieco większym ogniu przez 5-7 minut. 
  • Dodajemy pomidorki cherry, pozostałe 25 g masła i tarty parmezan. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy z ognia. Zostawiamy na 3 minuty.
  • Zdejmujemy pokrywkę, delikatnie mieszamy i nakładamy do głębokich talerzy.
  • Dekorujemy posiekaną natką pietruszki, orzeszkami pinii i i opcjonalnie także pesto z bazylii oraz pieczonymi pomidorkami.


* Opcjonalnie można upiec dodatkowe pomidorki cherry na gałązce (oprószyć solą i pieprzem, natrzeć oliwą i piec 10 minut w 200 stopniach C)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz