Kotlety jajeczne są świetnym sposobem na wykorzystanie jajek ugotowanych na twardo, np. tych pozostałych z wielkanocnego śniadania. Dzięki dodatkowi kaszy jaglanej, kotleciki dobrze się formują i nie rozpadają, ani podczas smażenia ani też serwowania.
Podałam je z szybkim i prostym sosem chrzanowym, którego ostrość świetnie podbija delikatny smak kotletów.
Warto zwrócić uwagę, aby kasza była ugotowana na sztywno i dobrze odparowana. Najlepiej zrobić to z wyprzedzeniem i przygotować ją dzień wcześniej.
------------------------------------------------
SKŁADNIKI KOTLETY / 6 SZTUK
- 5 jajek ugotowanych na twardo*
- 1 surowe jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka posiekanego koperku lub/i natki pietruszki
- 20-50 g tartego twardego sera, np. gouda, parmezan, cheddar
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka bulionu/wody lub mleka
- sól, pieprz
DODATKOWO: bułka tarta do obtoczenia, klarowane masło lub olej do smażenia
SOS CHRZANOWY
- 150 ml śmietany 30%
- 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz lub opcjonalnie 2 płaskie łyżeczki bulionu ze słoiczka
*Jajka wkładamy do garnka i zalewamy ciepłą wodą, do całkowitego przykrycia. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień i gotujemy 7 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Odlewamy gorącą wodę, zalewamy zimną i lekko rozbijamy skorupki jajek. Zostawiamy do ostygnięcia, obieramy.
WYKONANIE
- SOS CHRZANOWY: W rondelku zagotowujemy śmietankę z chrzanem i przyprawami lub opcjonalnie z bulionem ze słoiczka. Gotujemy 1 minutę, aż całość lekko zgęstnieje.
- KOTLETY: kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i płuczemy pod bieżącą, gorącą wodą, kilkakrotnie ją zmieniając.
- Zalewamy wodą/bulionem lub mlekiem, przykrywamy pokrywką, stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy (bez mieszania i otwierania) przez 15 minut. Wyłączamy ogień i zostawiamy kaszę pod przykryciem do całkowitego ostygnięcia. Przekładamy do miski.
- Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki jajka i całość rozgniatamy widelcem. Można krótko rozmiksować w malakserze.
- Dodajemy surowe jajko, 1 łyżkę bułki tartej, starty ser, posiekany koperek lub natkę oraz sól i pieprz do smaku.
- Dokładnie mieszamy i formujemy 6 kotletów.
- Obtaczamy w bułce tartej wymieszanej ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy 0,5 cm warstwę tłuszczu i kładziemy kotlety. Smażymy po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
- Podajemy z ziemniaczkami puree i sosem chrzanowym lub mizerią z ogórka.
bardzo przyjemny przepis :) na pewno skorzystam!
OdpowiedzUsuń