KOTLETY JAJECZNE Z SOSEM CHRZANOWYM

Kotlety jajeczne są świetnym sposobem na wykorzystanie jajek ugotowanych na twardo, np. tych pozostałych z wielkanocnego śniadania. Dzięki dodatkowi kaszy jaglanej, kotleciki dobrze się formują i nie rozpadają, ani podczas smażenia ani też serwowania. 
Podałam je z szybkim i prostym sosem chrzanowym, którego ostrość świetnie podbija delikatny smak kotletów.
Warto zwrócić uwagę, aby kasza była ugotowana na sztywno i dobrze odparowana. Najlepiej zrobić to z wyprzedzeniem i przygotować ją dzień wcześniej.
------------------------------------------------
SKŁADNIKI 
KOTLETY / 6 SZTUK
  • 5 jajek ugotowanych na twardo*
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub/i natki pietruszki
  • 20-50 g tartego twardego sera, np. gouda, parmezan, cheddar 
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka bulionu/wody lub mleka
  • sól, pieprz
DODATKOWO: bułka tarta do obtoczenia, klarowane masło lub olej do smażenia

SOS CHRZANOWY
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz lub opcjonalnie 2 płaskie łyżeczki bulionu ze słoiczka 
*Jajka wkładamy do garnka i zalewamy ciepłą wodą, do całkowitego przykrycia. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień i gotujemy 7 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.  Odlewamy gorącą wodę, zalewamy zimną i lekko rozbijamy skorupki jajek. Zostawiamy do ostygnięcia, obieramy.

WYKONANIE
  • SOS CHRZANOWY: W rondelku zagotowujemy śmietankę z chrzanem i przyprawami lub opcjonalnie z bulionem ze słoiczka. Gotujemy 1 minutę, aż całość lekko zgęstnieje.
  • KOTLETY: kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i płuczemy pod bieżącą, gorącą wodą, kilkakrotnie ją zmieniając. 
  • Zalewamy wodą/bulionem lub mlekiem, przykrywamy pokrywką, stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Redukujemy płomień do minimalnego i  gotujemy (bez mieszania i otwierania) przez 15 minut. Wyłączamy ogień i zostawiamy kaszę pod przykryciem do całkowitego ostygnięcia. Przekładamy do miski.
  • Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki jajka i całość rozgniatamy widelcem. Można krótko rozmiksować w malakserze.
  • Dodajemy surowe jajko, 1 łyżkę bułki tartej, starty ser, posiekany koperek lub natkę oraz sól i pieprz do smaku.
  • Dokładnie mieszamy i formujemy 6 kotletów.
  • Obtaczamy w bułce tartej wymieszanej ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewamy 0,5 cm warstwę tłuszczu i kładziemy kotlety. Smażymy po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
  • Podajemy z ziemniaczkami puree i sosem chrzanowym lub mizerią z ogórka.

1 komentarz: