Efektowne ziemniaczki, które wyglądają i smakują niemalże jak z ogniska. Mają grubą chrupiącą skórkę i delikatny, mięciutki środek. Najlepiej smakują z masełkiem i dipem z ricotty.
Dzięki pieczeniu w skorupce nie tracą cennych witamin i minerałów, dłużej trzymają ciepło i świetnie nadają się do odgrzewania w kolejnym dniu.
Do tego przygotowuje się je szybko, bezproblemowo i bez zbędnego bałaganu. Wystarczy namoczyć je w wodzie, ponakłuwać i obtoczyć w mieszance mąki i przypraw. Później pozostaje już tylko pieczenie i delektowanie się smakiem.
Wybierajcie ziemniaki nie za duże i podobnej wielkości. dzięki temu upieką się szybciej i w tym samym czasie.
___________________________________
SKŁADNIKI- 1 kg średnich ziemniaków, podobnej wielkości
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżeczki soli, świeżo zmielony czarny pieprz
- opcjonalnie: po pół łyżeczki słodkiej i wędzonej papryki w proszku, szczypta chili
DO PODANIA: masło, przyprawa do ziemniaków, ricotta l(ub jogurt naturalny) wymieszany ze startym na tarce ząbkiem czosnku oraz szczyptą soli.
_______________________________
WYKONANIE
- W głębokim talerzu lub misce mieszamy mąkę z solą, pieprzem i opcjonalnie także ze słodką i ostrą papryką.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu.
- Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Wkładamy do garnka lub miski i zalewamy zimną wodą.
- Każdego ziemniaka nakłuwamy wykałaczką lub widelcem.
- Mokre ziemniaki, wprost z wody, kolejno obtaczamy w mieszance mąki i przypraw. Układamy na blaszce, zachowując odstępy.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 60 minut, w zależności od wielkości ziemniaczków.
- Podajemy przekrojone na pół, z masełkiem, przyprawą do ziemniaków oraz dipem z ricotty i czosnku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz