PIECZONE ZIEMNIAKI JAK Z OGNISKA

Efektowne ziemniaczki, które wyglądają i smakują niemalże jak z ogniska. Mają grubą chrupiącą skórkę i delikatny, mięciutki środek. Najlepiej smakują z masełkiem i dipem z ricotty. 
Dzięki pieczeniu w skorupce nie tracą cennych witamin i minerałów, dłużej trzymają ciepło i świetnie nadają się do odgrzewania w kolejnym dniu. 
Do tego przygotowuje się je szybko, bezproblemowo i bez zbędnego bałaganu. Wystarczy namoczyć je w wodzie, ponakłuwać i obtoczyć w mieszance mąki i przypraw. Później pozostaje już tylko pieczenie i delektowanie się smakiem.
Wybierajcie ziemniaki nie za duże i podobnej wielkości. dzięki temu upieką się szybciej i w tym samym czasie.
___________________________________
SKŁADNIKI
  • 1 kg średnich ziemniaków, podobnej wielkości
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki soli, świeżo zmielony czarny pieprz
  • opcjonalnie: po pół łyżeczki słodkiej i wędzonej papryki w proszku, szczypta chili 
DO PODANIA: masło, przyprawa do ziemniaków, ricotta l(ub jogurt naturalny) wymieszany ze startym na tarce ząbkiem czosnku oraz szczyptą soli.
_______________________________
WYKONANIE
  • W głębokim talerzu lub misce mieszamy mąkę z solą, pieprzem i opcjonalnie także ze słodką i ostrą papryką.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu. 
  • Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Wkładamy do garnka lub miski i zalewamy zimną wodą. 
  • Każdego ziemniaka nakłuwamy wykałaczką  lub widelcem. 
  • Mokre ziemniaki, wprost z wody, kolejno obtaczamy w mieszance mąki i przypraw. Układamy na blaszce, zachowując odstępy.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 60 minut, w zależności od wielkości ziemniaczków.
  • Podajemy przekrojone na pół, z masełkiem, przyprawą do ziemniaków oraz  dipem z ricotty i czosnku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz