LEMONIADA ARBUZOWA / ARBUZADA


Orzeźwiająca, pełna smaku lemoniada z arbuza. Nie za słodka, o pięknym rubinowym kolorze, z lekką nutą świeżego imbiru, który nadaje charakteru. 
Przygotujecie ją ekspresowoBez dodatku wody. Bez gotowania syropu cukrowego.
Miąższ arbuza wystarczy krótko zmiksować z sokiem z limonki, wymieszanym z ksylitolem lub cukrem oraz startym imbirem, a następnie przetrzeć przez sitko. 
W ten sposób otrzymamy lekko słodki koncentrat arbuzowy, który można przelać do czystego słoika, zakręcić i wstawić do lodówki. Przed samym podaniem szklanki należy wypełnić kruszonym lodem i zalać schłodzoną arbuzadą. 
W wersji alkoholowej, napój można uzupełnić prosecco.

SKŁADNIKI
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru
  • 2 średnie limonki (lub 1 duża, soczysta)
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 kg arbuza (zważonego ze skórą), około 1/2 małego
WYKONANIE
  • Wyciskamy sok z 2 limonek i zalewamy nim 2 łyżki ksylitolu lub cukru oraz starty na tarce imbir. Mieszamy do połączenia.
  • Arbuza obkrajamy ze skóry. Miąższ kroimy na kawałki i umieszczamy w pojemniku malaksera.
  • Dodajemy sok z limonki wymieszany z cukrem i imbirem . Miksujemy krótko, tak aby pestki arbuza pozostały w całości. 
  • Przelewamy przez sitko do czystego naczynia, a pozostałą na sicie pulpę, przecieramy łyżka. Próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy do smaku. Podajemy w szklaneczkach wypełnionych lodem i  dekorujemy plasterkami limonki.
  • Można rozcieńczyć prosecco lub wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz