Orzeźwiająca, pełna smaku lemoniada z arbuza. Nie za słodka, o pięknym rubinowym kolorze, z lekką nutą świeżego imbiru, który nadaje charakteru.
Przygotujecie ją ekspresowo. Bez dodatku wody. Bez gotowania syropu cukrowego.
Miąższ arbuza wystarczy krótko zmiksować z sokiem z limonki, wymieszanym z ksylitolem lub cukrem oraz startym imbirem, a następnie przetrzeć przez sitko.
W ten sposób otrzymamy lekko słodki koncentrat arbuzowy, który można przelać do czystego słoika, zakręcić i wstawić do lodówki. Przed samym podaniem szklanki należy wypełnić kruszonym lodem i zalać schłodzoną arbuzadą.
W wersji alkoholowej, napój można uzupełnić prosecco.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru
- 2 średnie limonki (lub 1 duża, soczysta)
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 kg arbuza (zważonego ze skórą), około 1/2 małego
- Wyciskamy sok z 2 limonek i zalewamy nim 2 łyżki ksylitolu lub cukru oraz starty na tarce imbir. Mieszamy do połączenia.
- Arbuza obkrajamy ze skóry. Miąższ kroimy na kawałki i umieszczamy w pojemniku malaksera.
- Dodajemy sok z limonki wymieszany z cukrem i imbirem . Miksujemy krótko, tak aby pestki arbuza pozostały w całości.
- Przelewamy przez sitko do czystego naczynia, a pozostałą na sicie pulpę, przecieramy łyżka. Próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy do smaku. Podajemy w szklaneczkach wypełnionych lodem i dekorujemy plasterkami limonki.
- Można rozcieńczyć prosecco lub wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz