Tradycyjne polskie kopytka z aksamitnym sosem ze śmietanki i suszonych pomidorów. Z odrobiną soku z cytryny i orzeszkami pinii.
Świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
Będzie też ekspresowo, jeśli przygotujecie kopytka z wyprzedzeniem lub użyjecie dobrych kopytek sklepowych.
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
WYKONANIE
- Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Orzeszki pinii krótko prażymy na suchej patelni. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok.
- Na szeroką patelnię z wyższym rantem, kładziemy masło, czosnek i suszone pomidory. Podgrzewamy na małej mocy panika przez 2-3 minuty. Dolewamy śmietankę i doprawiamy do smaku. Zagotowujemy, redukujemy płomień do minimalnego i dodajemy sok z cytryny (można dodawać stopniowo, do smaku).
- Dodajemy kopytka i natkę pietruszki. Podgrzewamy 1 minutę. Gdyby sos był za gęsty można dodać więcej śmietanki lub/i wody.
- Przed podaniem posypujemy piniolami i skórką otartą z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz