ZUPA-KREM Z KALAFIORA

Kalafior zaliczany jest do najcenniejszych warzyw pod względem wartości odżywczych. Zawiera spore ilości witaminy C, K, B6, B9, a  także  sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i fosfor. Warto też podkreślić, że kalafior nie wywołuje alergii,dlatego jeść go mogą osoby wrażliwe, a ponadto,  na długo powoduje uczucie sytości, dlatego polecany jest osobom będącym na diecie. Można go jeść na surowo w sałatkach lub w wersji ugotowanej, jako składnik najróżniejszych potrawaw. Polecam zwłaszcza  kalafior ugotowany na parze - polany beszamelem lub rozpuszczonym, klarowanym masłem. Dziś jako główny składnik pysznej zupy. 

SKŁADNIKI
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1kg kalafiora
  • 150 g sera cheddar
  • 2 kostki bulionowe - najlepiej ekologiczne
  • sól morska, pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • gałka muszkatołowa
WYKONANIE
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać, a warzywa, w tym także kalafiora pokroić w plasterki.  Średniej wielkości garnek postawić na ogniu i wlać 2 łyżki oliwy. Dodać wszystkie pokrojone i posiekane składniki. Wymieszać i gotować pod uchyloną pokrywką, na małym ogniu przez ok. 10 min.
  • W tym czasie  do miseczki zetrzeć ser, a kostki bulionowe rozpuścić w 2 l. wrzącej wody. Gdy całkowicie się rozpuszczą dodać do warzyw w rondlu i zagotować. Gotować pod przykryciem  przez ok. 10 min. Po upływie tego czasu zupę  zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem, dodać musztardę i ser. Zmiksować.
  • Przelać zupę do miseczek i posypać gałką muszkatołową. Podawać z czosnkowymi, małymi grzaneczkami lub przysmażonym, chrupiącym boczkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz