Roladki drobiowe owinięte boczkiem, to wariacja na temat klasycznych szaszłyków wieprzowych. Delikatne, soczyste, kolorowe, a przy tym szybkie i proste w przygotowaniu.
SKŁADNIKI / 5 dużych szaszłyków lub 10 małych, w zależności od wielkości patyczków
- 2-3 piersi kurczaka
- 20 plastrów boczku parzonego
- 1 papryka
- 2 cebule
- 1 cukinia
- przyprawy: sól morska, pieprz czarny, słodka, wędzona i ostra papryka w proszku, pieprz ziołowy lub ekologiczna przyprawa do grilla
- oliwa lub olej
- patyczki drewniane
WYKONANIE
- Filety myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Kroimy na pół i rozbijamy. Układamy na płaskim talerzu lub na arkuszu papieru do pieczenia i przyprawiamy. Nacieramy oliwą, przykrywamy folią i odstawiamy na minimum 30 min można na noc).
- Drewniane patyczki zalewamy zimną wodą (mięso po usmażeniu łatwo zsuniemy na talerz).
- Warzywa kroimy na dość duże kawałki, przekładamy do miski i również doprawiamy.
- Każdy filet kurczaka szczelnie przykrywamy plastrami boczku i zwijamy w roladki.Kroimy w 2 cm ślimaczki.
- Na namoczone patyczki nabijamy kolejno: cukinia - kurczak zawinięty w boczek - cebula - kurczak - papryka - kurczak - itd/itp.
- Tak przygotowane szaszłyki grillujemy - w mojej wersji na patelni grillowej - obracając co jakiś czas.
- Podajemy z dipem czosnkowym i ulubioną sałatką.
super :)
OdpowiedzUsuń