ROLOWANE SZASZŁYKI Z KURCZAKA

Roladki drobiowe owinięte boczkiem, to wariacja na temat klasycznych szaszłyków wieprzowych. Delikatne, soczyste, kolorowe, a przy tym szybkie i proste w przygotowaniu. 

SKŁADNIKI  / 5 dużych szaszłyków lub 10 małych, w zależności od wielkości patyczków 
  • 2-3 piersi kurczaka
  • 20 plastrów boczku parzonego
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • przyprawy: sól morska, pieprz czarny, słodka, wędzona i ostra papryka w proszku, pieprz ziołowy lub ekologiczna przyprawa do grilla
  • oliwa lub olej 
  • patyczki drewniane
WYKONANIE
  • Filety myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Kroimy na pół i rozbijamy. Układamy na płaskim talerzu lub na arkuszu papieru do pieczenia i przyprawiamy. Nacieramy oliwą, przykrywamy folią i odstawiamy na minimum 30 min można na noc).
  • Drewniane patyczki zalewamy zimną wodą (mięso po usmażeniu łatwo zsuniemy na talerz).
  • Warzywa kroimy na dość duże kawałki, przekładamy do miski i również doprawiamy.
  • Każdy filet kurczaka szczelnie przykrywamy plastrami boczku i zwijamy w roladki.Kroimy w 2 cm ślimaczki.
  • Na namoczone patyczki nabijamy kolejno: cukinia - kurczak zawinięty w boczek - cebula - kurczak - papryka - kurczak - itd/itp.
  • Tak przygotowane szaszłyki grillujemy - w mojej wersji na patelni grillowej - obracając co jakiś czas.
  • Podajemy z dipem czosnkowym i ulubioną sałatką.

1 komentarz: