ROLOWANE SZASZŁYKI Z KURCZAKA

Roladki drobiowe owinięte boczkiem, to taka moja wariacja na temat klasycznych szaszłyków wieprzowych.
Delikatne, soczyste, kolorowe....A przy tym szybkie i proste w przygotowaniu. Według mnie najlepsze.

SKŁADNIKI  / 5 dużych szaszłyków lub 10 małych, w zależności od wielkości patyczków 
  • 2-3 piersi kurczaka
  • ok 20 plasterków boczku parzonego
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • przyprawy: sól morska, pieprz czarny, słodka i ostra papryka, pieprz ziołowy lub ekologiczna przyprawa do grilla
  • oliwa lub olej 
  • patyczki drewniane
WYKONANIE
  • Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie oczyszczamy z włókien i błon. Tak przygotowane kroimy na pół i rozbijamy. Układamy na płaskim talerzu lub na arkuszu papieru do pieczenia i obficie przyprawiamy. Nacieramy oliwą, przykrywamy folią i odstawiamy na minimum 30 min.
  • W tym czasie drewniane patyczki zalewamy zimną wodą - dzięki temu mięsko po usmażeniu ładnie zsuniemy na talerz.
  • Warzywa kroimy na dość duże kawałki, przekładamy do miski i również doprawiamy.
  • Każdy filet kurczaka szczelnie przykrywamy plastrami boczku i zwijamy w roladki.Kroimy w 2-u cm ślimaczki.
  • Na namoczone patyczki nabijamy kolejno: cukinia - kurczak zawinięty w boczek - cebula - kurczak - papryka - kurczak - itd/itp.
  • Tak przygotowane szaszłyki grillujemy - w mojej wersji na patelni grillowej - obracając co jakiś czas.
  • Podajemy z dipem czosnkowym i ulubioną sałatką.

1 komentarz: